Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 29. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

NOVI SAD - Komentarišući usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je predložila URS, a koji predviđa da opštine i gradovi umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade ubuduće dobijaju 80 odsto, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je za "Dnevnik" da je ovom gradu, kao i svakoj drugoj opštini u Srbiji, potreban svaki dinar koji može zadržati.

Aleksandar Marton

"Kao funkcioner lokalne samouprave smatram da je ovo tek jedan u nizu velikog broja koraka koje Republika Srbija mora da učini da bi bila decentralizovana. Međutim, krenuli smo lošim putem. Uvod u priču o decentralizaciji mora biti promena Ustava Srbije, bez čega sva rešenja mogu biti samo šminka " smatra Marton. Po njegovim rečima, Dinkićevo rešenje može doneti izvesne benefite opštinama jer će se njihovi budžeti do određene mere povećati.

"Samo se plašim da, ukoliko se za dve godine u praksi pokaže da su neke odredbe ovog zakona neprimenjive, neko može kazati: "Eto, hteli ste decentralizaciju, a sada niste sposobni da je iskoristite" " objašnjava Marton. On kaže da što hitnije treba menjati Ustav i na osnovu toga doneti sistemske zakone o lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju.

"Kao funkcioneru Zrenjanina, drago mi je da će se više novca vraćati u našu kasu, iako smatram da taj novac ne treba ni da odlazi iz našeg grada koji ima dosta problema s infrastrukturom. Taj novac bi, pre svega, trebalo uložiti u otvaranje novih radnih mesta. U takvoj situaciji bi bilo lakše i privlačenje stranih investitora, kojima bismo mogli ponuditi ozbiljniju infrastrukturu " kaže Marton, uz napomenu da bi Zrenjanin dosta napredaovao kada bi uz kontrolu novca koji se tu stvara, mogao upravljati i svojom imovinom.

(BILSV, 29. 06. 2011.)Saopštenja | Subota, 25. 01. 2020. | Komentara: 0

Da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da li je moguće da Srbija ne može da proizvede kvalitetnu pšenicu. Koristeći instituciju pitanja poslanika, ona je od Nedimovića zatražila i odgovore na pitanja zašto naše brašno ne valja i zašto imamo nekvalitetno seme. 
Saopštenja | Petak, 24. 01. 2020. | Komentara: 0

Da sa evroparlamentarcima pronađemo nova rešenja za decentralizaciju

U Novom Sadu je u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine sa radom započela  međunarodna konferencija "Uloga regija u evropskim integracijama" na kojoj učestvuju  predstavnici političkih partija okupljenih u Evropsku slobodnu alijansu (EFA), političku grupaciju u Evropskom parlamentu koja okuplja regionalističke partije.
Saopštenja | Četvrtak, 23. 01. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinskoj vlasti Vojvodina utešna nagrada dok čekaju beogradske funkcije

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da uprkos obećanjima, pokrajinski premijer nije uradio ništa. On je na tribini Vojvođanskog fronta rekao da je sadašnja pokrajinska vlast mnogo šta obećavala, a nije uradila ništa jer je njima Vojvodina utešna nagrada dok čekaju mesto u Beogradu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook