Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 29. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

NOVI SAD - Komentarišući usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je predložila URS, a koji predviđa da opštine i gradovi umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade ubuduće dobijaju 80 odsto, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je za "Dnevnik" da je ovom gradu, kao i svakoj drugoj opštini u Srbiji, potreban svaki dinar koji može zadržati.

Aleksandar Marton

"Kao funkcioner lokalne samouprave smatram da je ovo tek jedan u nizu velikog broja koraka koje Republika Srbija mora da učini da bi bila decentralizovana. Međutim, krenuli smo lošim putem. Uvod u priču o decentralizaciji mora biti promena Ustava Srbije, bez čega sva rešenja mogu biti samo šminka " smatra Marton. Po njegovim rečima, Dinkićevo rešenje može doneti izvesne benefite opštinama jer će se njihovi budžeti do određene mere povećati.

"Samo se plašim da, ukoliko se za dve godine u praksi pokaže da su neke odredbe ovog zakona neprimenjive, neko može kazati: "Eto, hteli ste decentralizaciju, a sada niste sposobni da je iskoristite" " objašnjava Marton. On kaže da što hitnije treba menjati Ustav i na osnovu toga doneti sistemske zakone o lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju.

"Kao funkcioneru Zrenjanina, drago mi je da će se više novca vraćati u našu kasu, iako smatram da taj novac ne treba ni da odlazi iz našeg grada koji ima dosta problema s infrastrukturom. Taj novac bi, pre svega, trebalo uložiti u otvaranje novih radnih mesta. U takvoj situaciji bi bilo lakše i privlačenje stranih investitora, kojima bismo mogli ponuditi ozbiljniju infrastrukturu " kaže Marton, uz napomenu da bi Zrenjanin dosta napredaovao kada bi uz kontrolu novca koji se tu stvara, mogao upravljati i svojom imovinom.

(BILSV, 29. 06. 2011.)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook