Reakcija države doprinosi šešeljizaciji društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 23. 04. 2018. | Komentara: 0

Reakcija države doprinosi šešeljizaciji društva

NOVI SAD –  Potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je u intervjuu za besermenji.com, da je Vojislav Šešelj paradigma svega onog katastrofalnog što se našoj zemlji dogodilo od 1990.godine do danas, kao i da je on oduvek bio klasičan sejač mržnje i straha. U tekstu se podseća na događaje koji su obeležili predhodnu sedmicu uključujući napad Šešeljevog obezbeđenja na lidera LSV Nenad Čanka, kao i da je ovaj haški osuđenik izazvao niz incidenata, između ostalog izjavivši i da će SRS 6. maja održati miting u Hrtkovcima, gde je pre 26 godina podstrekivao progon hrvatskog stanovništva. Intervju prenosimo u celini.

LSV

*Kako komentarišete napad radikalskog lidera Vojislava Šešelja i njegovog obezbeđenja na Nenada Čanka, ali i vređanje članova delegacije hrvatskog Sabora i gaženje zastave susedne zemlje?

- Vojislav Šešelj je paradigma svega onog katastrofalnog što se našoj zemlji dogodilo od 1990.godina, pa na ovamo. On je oduvek bio klasičan sejač mržnje i straha. Presuda Sudskog mehanizma u Hagu, kojom je Šešelj zbog učestvovanja u progonu i pozivanju na progon hrtvatskog stanovništva u Sremu, osuđen na deset godina zatvora, potvrda je svega onoga što smo mi o Šešelju znali. I napad na Nenada Čanka, uvrede Aleksandri Jerkov, psovke upućenje delegaciji hrvatskog Sabora i gaženje hrvatske zastave, samo su kockice u mozaiku opasnog Šešeljevog pristupa politici. Dražava to mora da prekine! Ako je država?

*Kakvu poruku građanima Srbije, ali i Evropskoj uniji, šalje za sada mlaka reakcija vlasti na najavu Srpske radikalne stranke da će 6. maja organizovati miting u Hrtkovcima, mestu u kom je Vojislav Šešelj pre 26 godina počinio ratni zločin?

- Najava održavanja skupa u Hrtkovcima nova su provokacija Šešelja. On poznaje samo takav vid političke borbe. Skup u mestu u kojem je pre 26.godina izneo svoje ideje ”krvi i tla” je sramotan i mora biti zabranjen. Nažalost, reakcija države je mlaka, pominje se zabrana tog skupa, ali sve je to vrlo stidljivo i doprinosi šešeljizaciji društva, baš onako kako je to bilo devedesetih godina. Reakcija mora biti jasna i brza. LSV će braniti građane Hrtkovca. To je sigurno!

*Zbog čega postoji opšti utisak da vlast, uprkos mlakim osudama za javnost, u principu prećutkuje i žmuri na skandalozne izjave i najblaže rečeno neprimereno ponašanje većine viđenijih pripadnika Srpske radikalne stranke?


- Bojim se da političari na vlasti sve rade u cilju očuvanja rejtinga. Od 1991.pa na ovamo u javnosti je stvorena percepcija da je ratni zločin svojstven nekim drugim narodima, ali ne i našem, pa i Šešeljeva presuda može da našteti takvoj slici. Politika vlasti je, očito, da se o tim ratnim dešavanjima, kao i o samim presudama za ratne zločine, malo i tiho priča, a ako se priča sve se svodi na relativizaciju. Takva politika je veoma pogrešna i šteti interesima naše države.

*Ukoliko do radikalskog mitinga u Hrtkovcima ipak dođe, kakva će biti reakcija Lige socijaldemokrata Vojvodine?


- LSV je oduvek branila Vojvođane. Bilo je tako i 1992.godine kada smo u Hrtkovcima branili naše komšije, tako će biti i 2018.godine. Još pre 26 godina smo parolom jasno poručili ”Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo”. Mi smo uvek bili jasni. Protiv fašizma i šovinizma ćemo se uvek snažno boriti!

*LSV će ovog leta proslaviti 28 godina postojanja. Da li imate utisak da je boriti se protiv fašizma i šovinizma u političkom životu Srbije jednako važno (i zahtevno) koliko i pre 20 i više godina?

- Ta borba će još dugo trajati. Mi smo prepoznati kao partija koja baštini tekovine antifašističke borbe. Ne dozvoljavamo relativizaciju događaja u Drugom svetskom ratu, ali i ratovima devedesetih godina. Stvari smo oduvek nazivali pravim imenima i to ćemo i nastaviti. Fašista je fašista i tu nema izmišljanja nekih novih izraza. Još snažnije ćemo se boriti za to da država počne da radi svoj posao i da počne da kažnjava fašiste i ekstremiste. Srbija neće biti normalna država, a društvo u njoj neće biti zdravo, dok se ne raskrsti sa tolerisanjem protivustavnog i protizakonitog ponašanja pojedinaca na javnoj sceni.

*Kada će Narodna Skupština Republike Srbije zaista i početi da liči na telo koje po svojoj definiciji jeste?

- Videli smo šta se u Skupštini dešavalo. Šešelj seje mržnju, poslanici se smeju, gaze se zastave, ljudi vređaju… Na sve to predsednica Narodne Skupštine kaže da ne zna kako da kazni Šešelja. Neverovatno. Za početak administrativni odbor mora postpupiti po Zakonu o izboru narodnih poslanika i oduzeti mandat narodnom poslaniku koji je osuđen na deset godina zatvora. Koliko vidimo za tako nešto nema spremnosti. Očito je da je mnogima u interesu da Srbija ostane zaglavljena u ovoj mutnoj bari u kojoj oni očito lakše prolitički žive. Naravno, sa ovim se ne treba miriti i borba za zdravu državu se mora nastaviti!

(BILS, 23.04.2018)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook