Do kada će lokalna bezbednost biti policijska stvar?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 15. 01. 2020. | Komentara: 0

Do kada će lokalna bezbednost biti policijska stvar?

Novi Sad, 15. januar 2020 - Prvi dani u ovoj godini na području somborske opštine ne obećavaju mir i bezbednost njenih građana, jer su se u kratkom vremenskom razmaku dogodila dva ubistva u kojima je nepoznati muškarac u Somboru na ulici nožem usmrtio dvadesetosmogodišnjeg mladića, dok je u drugom slučaju u Karavukovu uhapšen muškarac koji je vatrenim oružjem usmrtio bivšu suprugu. 

LSV

Istovremeno, javnost je dodatno uznemirio vandalizam NN učinioca/laca  koji su sistematično precrtavali, odnosno cepali folije sa mađarskim nazivima na saobraćajnim tablama somobrskih sela. Oštećeni su saobraćajni znaci sa nazivima sela: Svetozar Miletić (Nemesmilitics), Čonoplja (Csonoplya), Aleksa Šantić (Sári), Kljajićevo (Kerény) i sela Kruščić (Veprðd) u opštini Kula, na čije kriminalno delovanje, kako piše Sabad Mađar So (Szabad Magyar Szo) sedam dana niko nije reagovao iako se radi o krivičnim delima Povreda prava upotrebe jezika i pisma iz člana 129. i Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana  317 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje ove delikte i traži da se učinioci ovih krivičnih dela što pre identifikuju i primereno kazne, ukazujući pritom da je lokalnu bezbednosnu politiku moguće pravilno kreirati samo ako se razumeju potrebe građana, odnosno jedino ako predstavnici lokalnih samouprava u saradnji sa ostalim ustanovama mogu da deluju preventivno i time unaprede bezbednost na lokalu, što sada zbog centralnog uređenja MUP-a Republike Srbije i odsustva brige za lokalnu samoupravu nije moguće.  

Građani i građanke Srbije ne žele da se njihova bezbednost bazira na statističkim pokazateljima o učinjenim krivičnim delima i prekršajima koje evidentiraju policija i tužilaštvo, čiji učinioci najčešće ostaju neotkriveni i/ili nekažnjeni. Oni ne žele da vide policiju kao visokocentralizovanu vladinu instituciju koja je zadužena isključivo za represivno sprovođenje zakona i u kojoj nema naglašene odgovornosti pojedinaca. 

Oni žele da je vide kao deo javnosti.

U tom kontekstu Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje će insistirati na izmenama i dopunama Zakona o policiji kako bi konačno iz vremena 90-ih došlo do njene depolitizacije, decentralizacije, demilitarizacije, dekriminalizacije i vraćanje poverenja kroz uspostavljanje Direktorata policije za područje AP Vojvodine u kojem će policija na lokalnom nivou na neposredan način sa građanima i građankama rešavati probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju u mestu u kom žive.    

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Velimir Kovačević
Saopštenja | Petak, 05. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Bićemo glas građana u parlamentu

Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Novom Sadu da će poslanici sa ove liste biti glas građana u parlamentu i da nikada neće odustati od borbe za bolji život svih ljudi u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Izgradnju Fruškogorskog koridora što hitnije realizovati

Grupa republičkih i pokrajinskih poslanika, predvođena Nenadom Čankom, obišla je fruškogorsku saobraćajnicu. Nakon uvida u situaciju na terenu  poslanici su poručili da se izgradnja Fruškogorskog koridora mora što hitnije realizovati i prebaciti iz dugogodišnjih predizbornih obećanja u realnost.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Vojvodina doprinosi stabilizaciji odnosa u čitavom regionu

Tomislav Žigmanov, jedan od lidera Vojvođanskog fronta i kandidat na poslaničkoj listi Ujedinjene demokratske Srbije istakao je da je Novi Sad multikulturalni grad, sa velikim  bogatstvom različitosti svih zajednica. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook