Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

Novi Sad, 14. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita građanima susedne Mađarske na pobedi demokratije nad autokratijom i stabilokratijom Viktora Orbana, jednog od najdestruktivnijih evropskih populista. Glasajući za opoziciju, a protiv Orbana, građani su obezbedili pobedu u Budimpešti i u nekoliko većih gradova u Mađarskoj. Na taj način, mađarsko društvo je još jednom potvrdilo da želi da živi u slobodi i demokratiji. 

LSV

Izražavamo nadu da je Orbanov poraz početak sloma desničarskih, populističkih pokreta, koji su pretili da Evropu povedu u nove opasne podele. 

Izbori u Mađarskoj nas podsećaju i na veliku pobedu demokratske opozicije nad Miloševićevim zločinačkim režimom, u zimu 1996/97. godine. Kao u Mađarskoj danas, tada je opozicija pobedila u nekoliko desetina većih gradova i opština u Srbiji, čime je Miloševićeva svevlast bila nepovratno okrnjena, a opozicija je na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati odbranom izbornih rezultata i padom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. 

Veliku pobedu na lokalnim izborima 1996/97. godine izvojevala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, kada smo bili deo Koalicije Vojvodina. Veliku pobedu izvojevaćemo i na izborima na proleće sledeće godine u Srbiji, kao Vojvođanski front. A da bi se pobedilo – na izborima se mora učestvovati!

Tim pre nam nisu jasni motivi pojedinih koalicija, pokreta i stranaka da bojkotuju naredne izbore. Opoziciji u Mađarskoj je još teže nego opoziciji u Srbiji, ali su imali svest da se na izbore mora izaći, jer je to jedini način da se na miran način smeni vlast. I jer je to jedini način da se pokaže snaga, da se pokaže da stranke imaju infrastrukturu, da putuju po celoj zemlji i razgovaraju sa građanima i da su dovoljno snažne i sposobne da obezbede kontrolu izbornog procesa. I da su za demokratiju, a ne za nacionalizam, populizam i autokratiju. Ovi izbori su važna pouka kako se demokratski menja svaka vlast pa i u Srbiji, a ne bojkotašenjem uz čekanje ruskih tenkova.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Četvrtak, 12. 12. 2019. | Komentara: 0

LSV poziva upravu Pošte da povuče odluke o suspenziji radnika u štrajku, a državu da obezbedi poštovanje Ustava

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva upravu JP Pošta Srbije da pod hitno povuče odluku o suspenziji radnika koji učestvuju u štrajku. Po poslednjim informacija suspendovano je više od 200 radnika iz Novog Sada, Zrenjanina, Sombora i drugih gradova. 
Saopštenja | Utorak, 10. 12. 2019. | Komentara: 0

EFA podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

Evropska slobodna alijansa (EFA) pozvala je Evropsku uniju da uspostavi jasne kriterijume o procesu proširenja. 
Saopštenja | Utorak, 10. 12. 2019. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije zadovoljna nivoom poštovanja ljudskih prava u Republici Srbiji. Država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook