Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 07. 2019. | Komentara: 0

Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

Novi Sad, 29. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da politička elita u Republici Srbiji ne pokazuje ni minimum spremnosti da započne sa procesom decentralizacije.
Najnoviji primer snažne centralističke svesti je i dugo najavljivana izmena Statuta grada Beograda.

LSV

Poznato je da je Narodna skupština Republike Srbije izglasala izmene Zakona o glavnom gradu, koje će, barem je tako najavljivano, dovesti do osnaživanja gradskih opština u Beogradu, a samim tim i do decentralizacije.
 
Ove zakonske izmene dovele su i do izmena u Statutu Beograda, ali je jasno da intencija vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više!
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vodi računa samo o Vojvodini. Naša želja je da se decentralizuje čitav politički sistem zemlje.
Nažalost, očito je da ne postoji niti minimum spremnosti za to.
 
Pre nekoliko meseci vladajuće partije nisu prihvatile Ligin predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i tako su nastavile 11 godina dugo kršenje Ustava Srbije.
 
Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju.
 
Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana.
 
Svesni smo da reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara, ali to nas neće sprečiti da o problemu centralizacije i dalje govorimo.
 
LSV će to činiti još glasnije, jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0

Kikinđani plaćaju da im bude toplo

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Kikinda i šef odborničke grupe LSV u gradskoj skupštini Miroslav Grujić, u ime svih odbornika LSV, predao je juče predsednici Skupštine grada predlog za izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

LSV osuđuje izricanje zatvorskih kazni katalonskim političarima

Jutros je Vrhovni sud Španije izrekao drakonske zatvorske kazne za devet katalonskih lidera, od devet do trinaest godina zatvora. Razlog za nečuvene kazne, koje su primer državne represije, jeste organizovanje referenduma 2017. o nezavisnosti Katalonije. 
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita građanima susedne Mađarske na pobedi demokratije nad autokratijom i stabilokratijom Viktora Orbana, jednog od najdestruktivnijih evropskih populista. Glasajući za opoziciju, a protiv Orbana, građani su obezbedili pobedu u Budimpešti i u nekoliko većih gradova u Mađarskoj. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook