Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 07. 2019. | Komentara: 0

Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

Novi Sad, 29. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da politička elita u Republici Srbiji ne pokazuje ni minimum spremnosti da započne sa procesom decentralizacije.
Najnoviji primer snažne centralističke svesti je i dugo najavljivana izmena Statuta grada Beograda.

LSV

Poznato je da je Narodna skupština Republike Srbije izglasala izmene Zakona o glavnom gradu, koje će, barem je tako najavljivano, dovesti do osnaživanja gradskih opština u Beogradu, a samim tim i do decentralizacije.
 
Ove zakonske izmene dovele su i do izmena u Statutu Beograda, ali je jasno da intencija vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više!
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vodi računa samo o Vojvodini. Naša želja je da se decentralizuje čitav politički sistem zemlje.
Nažalost, očito je da ne postoji niti minimum spremnosti za to.
 
Pre nekoliko meseci vladajuće partije nisu prihvatile Ligin predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i tako su nastavile 11 godina dugo kršenje Ustava Srbije.
 
Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju.
 
Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana.
 
Svesni smo da reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara, ali to nas neće sprečiti da o problemu centralizacije i dalje govorimo.
 
LSV će to činiti još glasnije, jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook