Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 07. 2019. | Komentara: 0

Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

Novi Sad, 29. jul 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da politička elita u Republici Srbiji ne pokazuje ni minimum spremnosti da započne sa procesom decentralizacije.
Najnoviji primer snažne centralističke svesti je i dugo najavljivana izmena Statuta grada Beograda.

LSV

Poznato je da je Narodna skupština Republike Srbije izglasala izmene Zakona o glavnom gradu, koje će, barem je tako najavljivano, dovesti do osnaživanja gradskih opština u Beogradu, a samim tim i do decentralizacije.
 
Ove zakonske izmene dovele su i do izmena u Statutu Beograda, ali je jasno da intencija vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više!
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vodi računa samo o Vojvodini. Naša želja je da se decentralizuje čitav politički sistem zemlje.
Nažalost, očito je da ne postoji niti minimum spremnosti za to.
 
Pre nekoliko meseci vladajuće partije nisu prihvatile Ligin predlog Zakona o finansiranju AP Vojvodine i tako su nastavile 11 godina dugo kršenje Ustava Srbije.
 
Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju.
 
Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana.
 
Svesni smo da reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara, ali to nas neće sprečiti da o problemu centralizacije i dalje govorimo.
 
LSV će to činiti još glasnije, jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Naša politika je manifest potreba i nade običnih, pristojnih ljudi

Bojan Đurić, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Požarevcu da je politika UDS svojevrstan manifest običnog, pristojnog i poštenog sveta, građanina Srbije koji je za demokratske, evropske i građanske vrednosti u srpskoj politici. UDS će biti predstavnik politike koja i sluša i čuje ljude, a ne tretira ih kao brojeve u politici i na izborima.
Saopštenja | Petak, 05. 06. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front će odlučiti ko će biti sledeći gradonačelnik Subotice

Vojvođanski front smatra da izjava Balinta Pastora, jednog od čelnika Saveza vojvođanskih Mađara, da će posle predstojećih izbora gradonačelnik Subotici biti ili on ili kandidat SNS Bogdan Laban, nerealna i preuranjena. 
Saopštenja | Petak, 05. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Bićemo glas građana u parlamentu

Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Novom Sadu da će poslanici sa ove liste biti glas građana u parlamentu i da nikada neće odustati od borbe za bolji život svih ljudi u Srbiji.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook