Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 24. 02. 2021. | Komentara: 0

Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

Novi Sad, 24. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u našoj zemlji.

I pored velikih najava, Nacionalni tim za preporod sela, koji je formiran pre dve godine, nije dao nikakve rezultate.

LSV

Sem izrade programa i planova, te emotivnih priča o tradiciji i mitskoj poziciji sela u Srbiji, nismo videli nikakve rezultate.

Srbija je formiranjem nove vlade dobila i Ministarstvo za brigu o selu, ali brige i preporoda i dalje nema.

Procene demografa govore da je naša zemlja za deset godina izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Dakle, ceo jedan Novi Sad ili na godišnjem nivou Belu Crkvu, Alibunar i Plandište zajedno.

Najveća demografska „rupa“ stvara se baš u seoskim sredinama. Mala sela nestaju, ona malo veća postaju prošireni salaši, a velika sela su puna praznih i zapuštenih kuća.

LSV smatra da bez jasne rasprave o pogubnosti centralizacije nema bilo kakve šanse za napredak.

Dok se marketinški priča o selu, u Beogradu se grade kule, fontane i spomenici. Dok se gase pruge između sela, dotle se priča o izgradnji metroa u glavnom gradu.

Sasvim je jasno da bez korenitih sistemskih promena i vraćanja ingerencija na pokrajinu, gradove, opštine i sela ne možemo pričati o zdravom odnosu prema selu.

I dalje ćemo snažno insistirati na promenama ovog centralističkog Ustava i pratećih zakona.

Samo zdrav i decentralizovan sistem mogu početi da popravljaju situaciju na selu. Dakle, konkretne akcije, a ne jalove priče o mitovima i legendama.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook