Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 24. 02. 2021. | Komentara: 0

Sela u Srbiji umiru zbog centralizacije sistema

Novi Sad, 24. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u kojem se nalaze sela u našoj zemlji.

I pored velikih najava, Nacionalni tim za preporod sela, koji je formiran pre dve godine, nije dao nikakve rezultate.

LSV

Sem izrade programa i planova, te emotivnih priča o tradiciji i mitskoj poziciji sela u Srbiji, nismo videli nikakve rezultate.

Srbija je formiranjem nove vlade dobila i Ministarstvo za brigu o selu, ali brige i preporoda i dalje nema.

Procene demografa govore da je naša zemlja za deset godina izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Dakle, ceo jedan Novi Sad ili na godišnjem nivou Belu Crkvu, Alibunar i Plandište zajedno.

Najveća demografska „rupa“ stvara se baš u seoskim sredinama. Mala sela nestaju, ona malo veća postaju prošireni salaši, a velika sela su puna praznih i zapuštenih kuća.

LSV smatra da bez jasne rasprave o pogubnosti centralizacije nema bilo kakve šanse za napredak.

Dok se marketinški priča o selu, u Beogradu se grade kule, fontane i spomenici. Dok se gase pruge između sela, dotle se priča o izgradnji metroa u glavnom gradu.

Sasvim je jasno da bez korenitih sistemskih promena i vraćanja ingerencija na pokrajinu, gradove, opštine i sela ne možemo pričati o zdravom odnosu prema selu.

I dalje ćemo snažno insistirati na promenama ovog centralističkog Ustava i pratećih zakona.

Samo zdrav i decentralizovan sistem mogu početi da popravljaju situaciju na selu. Dakle, konkretne akcije, a ne jalove priče o mitovima i legendama.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar MartonSaopštenja | Sreda, 14. 04. 2021. | Komentara: 0

Država da predloži nove članove za Savet FPN

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da država poštuje autonomiju Univerziteta i kao osnivač za Savet Fakulteta političkih nauka odabere nove predstavnike, koji nisu u sukobu interesa i nisu visoki stranački funkcioneri.
Saopštenja | Subota, 03. 04. 2021. | Komentara: 0

U zatvor sa antivakcinalistima

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da prestanu sa tolerisanjem pripadnika antivakcinalnog pokreta.
Saopštenja | Sreda, 31. 03. 2021. | Komentara: 0

Paljenje vojvođanske zastave je izraz mržnje i napad na Srbiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva sve aktere društvenog života, posebno nosioce vlasti i medijske kuće, da zaustave sve veću poplavu netolerancije, govora mržnje i provokacije međunacionalnih sukoba.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook