Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 29. 04. 2019. | Komentara: 0

Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

BEOGRAD – Događaji u beogradskom naselju Borča predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije, ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton za portal lista Danas. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, smatra on, komentarišući skup nekoliko desetina građana koji su se okupili u subotu ispred pekare „Roma“, protestujući što je rođak vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

LSV

- Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjskim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo - ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

 - Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije - ističe Marton.

    (SzILSV, 29.04.2019)



Odbori LSV | Četvrtak, 29. 11. 2012. | Komentara: 0

Izazovi vođenja u obrazovanju

KIKINDA/SARAJEVO – Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi, Tomislav Bartolić, inače član Gradskog odbora LSV Kikinda i predsednik Saveta za sport LSV sa još 15 kolega, prisustvovao je u Sarajevu na prvoj regionalnoj konferenciji direktora osnovnih i srednjih škola jugoistočne Evrope sa temom „Izazovi vođenja“.
Izjave | Četvrtak, 29. 11. 2012. | Komentara: 0

Nema žena na mestima odlučivanja

NOVI SAD – Komentarišući činjenicu da se na čelu javnih preduzeća u Novom Sadu ne nalazi ni jedna žena, a da u Gradskom veću ima samo jedna, doskorašnja predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov rekla je danas za Blic da ni na jednom mestu u Srbiji, na kojem je koncentrisana politička moć nema žena.
Izjave | Sreda, 28. 11. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Privatizacija Radio Subotice nije u interesu građana

SUBOTICA - Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da se prilikom privatizacije medija u Vojvodini moraju uvažiti višenacionalne specifičnosti, pri čemu se ne sme dovesti u pitanje funkcionisanje medija kao javnog servisa, poput Radio Subotice.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook