Vlada po hitnom postupku rešava probleme Beograda, a Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 04. 05. 2019. | Komentara: 0

Vlada po hitnom postupku rešava probleme Beograda, a Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina

Novi Sad, 04. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Vlada Republike Srbije nastavlja praksu centralizacije države. Najnoviji primer je usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu. 

Posebno je zanimljiva činjenica da je do izmena Zakona došlo posle inicijative koju je, pre godinu dana, usvojila Skupština grada Beograda. Interesantno je da temelj ovih zakonskih izmena predstavlja decentralizacija glavnog grada. 

LSV

LSV postavlja pitanje premijerki Ani Brnabić zašto se decentralizacija, kao pojam u našem sistemu, odnosi samo na grad Beograd, a ne i na sve ostale krajeve države.

Građani Vojvodine se pitaju kako je moguće da Zakon o Beogradu bude usvojen godinu dana posle pokretanja inicijative, a Zakon o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine nije usvojen ni 11 godina od roka koji je propisao Zakon o sprovođenju Ustava Republike Srbije.
 
Očito je da Vlada, ali i ostale institucije Republike Srbije, državu vide samo kroz prizmu grada Beograda, a Vojvodina i drugi krajevi države za njih, očito je, ne postoje. 

Mediji su puni informacija o investicijama u Beogradu. Beograd na vodi, Sunčani grad, muzička fontana, beogradska gondola i nacionalni stadion samo su neki od primera apsolutne dominacije glavnog grada u odnosu na ostatak zemlje. 

Dok Beograd broji nove investicije, Vojvodina, Šumadija, Niš ili Sandžak broje ljude koji su napustili svoja mesta i otišli na rad u inostranstvu. 

Smatramo da bi vojvođanska vlada morala da se probudi i da prestane sa ignorisanjem interesa AP Vojvodine i konačno uradi nešto za ispunjenje ustavnih obaveza prema pokrajini. 

LSV traži da Vlada Republike Srbije prestane sa ovakvim protivustavnim delovanjem i da pokaže da su joj bitni interesi svih krajeva države. Centralizacija Srbije je problem. Decentralizacija je rešenje tog problema!

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. 
Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook