Vlada po hitnom postupku rešava probleme Beograda, a Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 04. 05. 2019. | Komentara: 0

Vlada po hitnom postupku rešava probleme Beograda, a Zakona o finansiranju Vojvodine nema ni posle 11 godina

Novi Sad, 04. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da Vlada Republike Srbije nastavlja praksu centralizacije države. Najnoviji primer je usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu. 

Posebno je zanimljiva činjenica da je do izmena Zakona došlo posle inicijative koju je, pre godinu dana, usvojila Skupština grada Beograda. Interesantno je da temelj ovih zakonskih izmena predstavlja decentralizacija glavnog grada. 

LSV

LSV postavlja pitanje premijerki Ani Brnabić zašto se decentralizacija, kao pojam u našem sistemu, odnosi samo na grad Beograd, a ne i na sve ostale krajeve države.

Građani Vojvodine se pitaju kako je moguće da Zakon o Beogradu bude usvojen godinu dana posle pokretanja inicijative, a Zakon o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine nije usvojen ni 11 godina od roka koji je propisao Zakon o sprovođenju Ustava Republike Srbije.
 
Očito je da Vlada, ali i ostale institucije Republike Srbije, državu vide samo kroz prizmu grada Beograda, a Vojvodina i drugi krajevi države za njih, očito je, ne postoje. 

Mediji su puni informacija o investicijama u Beogradu. Beograd na vodi, Sunčani grad, muzička fontana, beogradska gondola i nacionalni stadion samo su neki od primera apsolutne dominacije glavnog grada u odnosu na ostatak zemlje. 

Dok Beograd broji nove investicije, Vojvodina, Šumadija, Niš ili Sandžak broje ljude koji su napustili svoja mesta i otišli na rad u inostranstvu. 

Smatramo da bi vojvođanska vlada morala da se probudi i da prestane sa ignorisanjem interesa AP Vojvodine i konačno uradi nešto za ispunjenje ustavnih obaveza prema pokrajini. 

LSV traži da Vlada Republike Srbije prestane sa ovakvim protivustavnim delovanjem i da pokaže da su joj bitni interesi svih krajeva države. Centralizacija Srbije je problem. Decentralizacija je rešenje tog problema!

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Sreda, 31. 01. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin je jedan od najskupljih gradova za život

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata, a od početka ove godine u Zrenjaninu je poskupelo grejanje, parking, usluge iznošenja i deponovanja smeća, a nedavno je poskupelo i odvođenje otpadnih voda za skoro 70 procenata.
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 01. 2024. | Komentara: 0

Anketni odbor da istraži čime je Vulin zadužio Putinov režim da bi dobio orden njegove tajne službe

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođini zahteva od Narodne skupštine Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku formira Anketni odbor koji bi istražio delovanje bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook