Vlada Srbije prihvatila amandman LSV na Zakon o svojini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 09. 2011. | Komentara: 0

Vlada Srbije prihvatila amandman LSV na Zakon o svojini

BEOGRAD - Vlada Srbije prihvatila je amandman na Zakon o javnoj svojini koji predvidja da se Vojvodini prenese u vlasništvo sva imovina u koju je pokrajina ulagala sredstva, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

Nenad Čanak

On je nakon sastanka sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom rekao da će prihvatanje tog amandmana omogućiti da se u vlasnišvo Vojvodine prenese imovina Novosadskog sajma, preduzeća "Gas" iz Novog Sada, rudnika Kovin, deo sredstava Radio televizije Vojvodine, kao i Vojvođanske Akademije nauka i umetnosti i legata. Premijer je naglasio da je današnji dogovor u skladu sa Ustavom i potrebama gradjana Srbije.

Nenad Čanak je kazao da Liga nije zadovoljna u potpunosti postignutim dogovorom, ali da je ono što je dogovoreno "maksimum koji Ustav dozvoljava".

- Dogovor i dalje nije ispunio naše zahteve, ali je ovo najviše što je moglo da se uradi. Zadovoljan sam i tokom razgovora i kooperativnošću Vlade Srbije i premijera lično - kazao je Čanak. On je naglasio da LSV neće odustati od borbe da se sva imovina koju su građani Vojvodine sticali bude imovina pokrajne. Čanak je najavio da će nakon ovog dogovora LSV podržati Predlog zakona o javnoj svojini u Skupštini.

Vlada Srbije usvojila je amandmane vojvođanske vlade kojima je predviđeno da putevi drugog reda, kao što su putevi koji spajaju gradove između dva okruga unutar pokrajine, budu u svojini pokrajine.
Kanalska mreža, sem plovnih puteva, biće u svojini Vojvodine koja može, kao korisnik naknade za imovinu, da nastupa u sudskim procesima u okviru sukcesije SFRJ, ukoliko je ta imovina bila ranije u njenom vlasništvu. Premijer je rekao da nije prihvaćen amandman o poljoprivrednom zemljištu.

- Nakon što se izvrši restitucija ispostaviće se da će određena zemlja ostati u državnoj svojini i biće potrebno da se definiše način kako će se gazdovati tom zemljom. Pretpostavka je da će doći do osnivanja fondova za upravljanje i korišćenje tog zemljšta i u tom kontekstu Vojvodina će osnovati svoj fond kome će se preneti zemlja koja se nalazi u pokrajini - kazao je Cvetković.

(BILSV, 23.09.2011.)

 




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook