Zakonom sprečiti i kašnjenje isplata za trudničko bolovanje

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 12. 2017. | Komentara: 0

Zakonom sprečiti i kašnjenje isplata za trudničko bolovanje

Novi Sad, 04. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine već duže vreme uporno insistira da vlast prestane sa otezanjem i konačno donese novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i čitav set pronatalitetnih mera.  

LSV

Isti zakon, čije je donošenje potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović juče najavila do kraja godine, njen kolega ministar Zoran Đorđević je najavljivao da će još u oktobru biti pred poslanicima. Bez obzira na personalne promene u samoj vladi, pet godina su na vlasti iste stranke i gotovo isti ljudi, pa upravo oni snose i odgovornost što donošenje ovog zakona već četiri godine kasni. 

Sve i da zakon uđe u skupštinsku proceduru sledeće nedelje, naneta je neprocenjiva šteta jer je izgubljeno puno vremena.

Da je zakon donet ranije, možda prošle godine u Republici Srbiji, ne bi bilo rođeno najmanje beba od Prvog svetskog rata, a sigurno je da se sada ne bi ni dogodilo da ovih dana ponovo kasne isplate trudničkog bolovanja. 

Očekujemo da Vlada Republike Srbije novim zakonom izađe u susret i zahtevima da nijednoj trudnici više ne kasni isplata za trudničko bolovanje ni jedan jedini dan.

Poruka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da je „problem u isplati naknade trudničkog bolovanja nastao zbog neadekvatnog planiranja sredstava prethodnog rukovodstva“, trudnicama i njihovim porodicama ne znači ništa. Najmanje što trudnice zaslužuju jeste da oni koji su bili neposredno odgovorni za tu grešku u RFZO budu i primereno kažnjeni, a javnost o tome obaveštena.

Liga socijaldemokrata Vojvodine će pažljivo ispratiti za koje će tačno namene biti usmereno i potrošeno 600 miliona dinara koliko je, prema najavama ministarke Slavice Đukić Dejanović, opredeljeno za pronatalitetne mere.

Sa druge strane, činjenica da je prema pisanju pojedinih medija Republika Srbija u prvih pola godine potrošila 18,4 miliona evra, odnosno tri i po puta više novca za otplatu spoljnog javnog duga Kosova I Metohije, a koje pritom insistira na svojoj nezavisnosti, pokazuje koji su to stvarni prioriteti Republike Srbije.

Članica
Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana PatakiIzjave | Utorak, 29. 06. 2021. | Komentara: 0

Saradnja zemalja regiona je jedina šansa za razvoj

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da sve zemlje regiona treba da sarađuju jer su upućene jedna na drugu. On je gostujući na televiziji Pink ocenio i da je incident u Predsedništvu Srbije, kada su funkcioneri Narodne stranke ušli u verbalni sukob sa predsednikom Srbije, pokazao da u našoj zemlji manjka pravih politika.
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 06. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Čanak i Kurti su razgovarali o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje.
Izjave | Četvrtak, 24. 06. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak za sledeću nedelju najavio posetu zemljama regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine je opozicija aktuelnom režimu od kad se pojavio jer je ceo koncept Srpske napredne stranke i njenih satelita uzurpacija svih segmenata društva, što je potpuno pogrešno, izjavio je predsednik LSV Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook