Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Olena Papuga | Nedelja, 09. 02. 2020. | Komentara: 0

Za žene se bore (samo) žene?

Na marginama političke borbe između vladajuće stranke i prave, odnosno „lažne“ opozicije, da li su i koliko uslovi za održavanje izbora fer, odigrava se tiha borba za veće učešće žena na mestima odlučivanja. 

Povod za ovu inicijativu bile su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Zakona o lokalnim izborima, čime su se stvorili uslovi da svi narodni poslanici predlože svoje amandmane. 

Sa tim u vezi, zajedno sa Nadom Lazić, predale smo amandmane na Predloge zakona o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, ali i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, amandmane na članove koji se odnose na učešće manje zastupljenog pola. 

Iako su amandmani pravno-redakcijskog karaktera, značaj rasporeda polova na izbornoj listi može igrati značajnu ulogu u motivaciji i učešću žena na izborima. Među svakih pet kandidata po redosledu na izbornoj listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja liste) moraju biti dva kandidata – pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na izbornoj listi. 

Jednako „revolucionarno“ je bilo podnošenje amandmana na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, koji smo 2011. godine podnele Aleksandra Jerkov i ja. Nije bilo dovoljno hrabrosti preuzeti rizik i predati predlog kojim se garantuje 30% kandidata manje zastupljenog pola – iako je bilo jasno da su to žene. Motiv za to su bili pobeda demokratije, kao i garancija da žene posle predizborne kampanje neće nestati iz fokusa, a njihova mesta zauzeti muške kolege. 

Član 15. Ustava Republike Srbije propisuje politiku jednakih mogućnosti, propisuje politiku jednakih šansi koja podrazumeva i usvajanje posebnih mera kojima se doprinosi ravnopravnosti muškaraca i žena. Isto propisuje i Zakon o ravnopravnosti polova, čak izuzimajući mogućnost da se uvođenje posebnih mera afirmativne akcije smatra diskriminacijom u korist jednog pola. 

Za sam kraj, na pragu pobede za još veće učešće žena na mestima odlučivanja, ponoviću rečenicu koju je izgovorila Margaret Tačer: „U politici, ako želiš da nešto bude rečeno, pitaj muškarca. Ako želiš da bude urađeno, pitaj ženu.”


Autorka je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i
koordinatorka Ženske parlamentarne mreže
u Narodnoj skupštini Republike Srbije


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook