Ne odustajemo od borbe za radnička prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 03. 05. 2023. | Komentara: 0

Ne odustajemo od borbe za radnička prava

Zrenjanin, 03. maj 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na sve teži položaj radnika i poziva predstavnike zrenjaninske vlasti da obrate pažnju na to kako se radnici tretiraju, te angažuje sve raspoložive mehanizme da im obezbedi bolje uslove rada i života.

LSV

Kao što znamo, Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme. Mi danas više ne možemo da radimo 8 sati i živimo normalno od svog rada, jer ako želimo iole pristojan život moramo da radimo prekovremeno ili da radimo dva ili tri posla.

Čak i prava koja smo vremenom izborili, danas se dovode u pitanje, a radnici postaju robovi. 

Zrenjaninski radnici suočavaju se sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama (podsetimo da je prosečna plata Zrenjaninaca manja i od republičkog i od pokrajinskog proseka, a da Zrenjaninci imaju oko 30.000 dinara manju prosečnu zaradu od Beograđana), nesigurnim poslom, ali nažalost neretko i veoma lošim uslovima na radu. 

Gradski čelnici ne smeju da žmure na položaj radnika, setimo se vijetnamskih radnika u Linglong fabrici. Nemoćni da bilo šta konkretno urade, oni biraju da se bave politikom hleba i igara, pa važna životna pitanja građana ostaju nerešena. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se kroz zajednički razgovor svih zainteresovanih aktera i uz iskazanu solidarnost, mora doneti strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan standard života svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje, sigurniji posao, kao i prestanak zloupotrebe privremeno povremenih poslova. 

Plate moraju da isprate realnost u kojoj su troškovi života sve veći, osnovne životne namirnice svakim danom sve skuplje. Jako je važno da topli obrok i regres ne ulaze u minimalac, kao i da se uvede univerzalno zdravstveno i penzijsko osiguranje. 

Zrenjaninski političari moraju da se uključe u realna životna pitanja, koja muče građane. Pozivamo ih da prestanu da obrću zdravu logiku i pitaju šta radnik može da uradi za kompaniju ili državu, pravo pitanje je šta država i grad Zrenjanin mogu da učine za radnika.


Bojana Begović
odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook