31. jul obeležavati kao državni praznik - Dan ulaska Autonomne Pokrajine Vojvodine u sastav Republike Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 30. 07. 2024. | Komentara: 0

31. jul obeležavati kao državni praznik - Dan ulaska Autonomne Pokrajine Vojvodine u sastav Republike Srbije

Novi Sad, 30. jul 2024 – Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća da je, voljom svih njenih naroda, Vojvodina 30. i 31. jula 1945. stvorila svoju autonomiju, te je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije.

LSV

Zato insistiramo da se promeni Zakon o državnim i drugim praznicima Republike Srbije, te da se 31. jul svake godine obeležava kao „Dan ulaska Autonomne Pokrajine Vojvodine u sastav Republike Srbije“.

Autonomija Vojvodine je ponikla na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu, koji je danas sve više izložen pokušajima revizije kako bi autonomija bila degradirana, a vremenom i ukinuta.

Autonomna Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji.

Nažalost, 79 godina posle ove odluke, Srbijom dominira politika nacionalizma, antimodernizma i centralizma. Ove političke ideje su od vojvođanske autonomije načinili praznu ljušturu, a nekada bogata pokrajina danas je osiromašena teritorija, koja se naglo prazni.

Vojvođani nemaju ispravnu pijaću vodu, oduzet im je Naftagas, poljoprivrednici nikada nisu bili u goroj situaciji, pokrajinske institucije postoje samo kao mrtvo slovo na papiru.

Nacionalizam je zamenio građanski koncept Vojvodine.

LSV – VOJVOĐANI se sa ovakvim stanjem ne miri. Vojvodina je preživela napade politike koja je pokušavala da je uništi. Pokušava i danas, ali vojvođansko svetlo, upaljeno poslednjih dana jula 1945. godine, nikada neće biti ugašano, a autonomna Vojvodina će živeti.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI




Saopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI pruža podršku prosvetnim radnicima koji danas organizuju štrajk upozorenja i protestne skupove širom Vojvodine i Srbije.
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2024. | Komentara: 0

Mladom čoveku u Srbiji ne treba puška, nego škola, dobro plaćen posao i moderna država

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI snažno se protivi nameri Aleksandra Vučića i njegove vlasti da se ponovo uvede služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji.
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2024. | Komentara: 0

Vlada da proglasi Dane pobede nad fašizmom u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da na dostojanstven način obeleži 80. godišnjicu oslobođenja od fašizma.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook