Bez kanalizacije skoro dve trećine stanovništva Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 29. 12. 2014. | Komentara: 0

Bez kanalizacije skoro dve trećine stanovništva Vojvodine

NOVI SAD, SOMBOR, ZRENJANIN - Podaci resornog pokrajinskog sekretarijata o pokrivenosti Vojvodine sistemom kanalizacije su poražavajući, dok sistem vodovoda nema grad veličine Subotice, potvrdio je u razgovoru za RTV pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški.

LSV

On je upozorio da su sredstva AP Vojvodine, iako sekretarijat iz godine u godinu daje sve više za tu namenu, ipak ograničena i nedovoljna, te da bi rešavanje tog problema trebalo da prati i državna politika. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški rekao je za RTV da tek 33 odsto stanovništva u Vojvodini ima sistem kanalizacije. Bolja je situacija sa vodovodom, koji nema oko 100 hiljada Vojvođana, ukazao je on. Bogaroški je ocenio da je reč o prioritetu nad svim prioritetima i civilizacijskom problemu i podsetio da je kanalizacija postojala u starom Rimu, te da nepostojanje te infrastrukture smanjuje konkurentnost lokalnih samouprava u pogledu privlačenja investicija.
– Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će u sledećoj godini izdvojiti više sredstava za te namene i uložiti 143 miliona dinara za sufinansiranje projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacionih sistema u vojvođanskim opštinama i gradovima, dok će za vodovode izdvojiti 200 miliona dinara – rekao je Bogaroški. 
On je dodao da je u poslednjih 12 godina sekretarijat sufinansirao preko 400 projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacije sa 805 miliona dinara, te da je preko dve milijarde dinara uloženo u sistem vodovoda. On je objasnio da je jedina obaveza lokalne samouprave da učestvuje sa najmanje 15 odsto sredstava, a da sve ostalo finansira AP Vojvodina.
– Gradovi i opštine uglavnom dobro stoje kada je reč o kanalizaciji, ali su naseljena mesta na nivou statističke greške. Problem je što je izgradnja kanalizacije jako skupa, posebno prečistača, lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava, a njihova javno-komunalna preduzeća ne posluju sa dobitkom –objasnio je pokrajinski sekretar i napomenuo da su zbog toga lokalne samouprave u velikoj meri upućena na sredstva pokrajine. Bogaroški je naveo da su Vojvođani svoje sisteme nekada gradili i od sredstava samodoprinosa, ali da je to danas retkost. On je ocenio i da se ovaj problem ne može rešavati parcijalno, te da su se planovi za njegovo regionalno rešavanje završili na elaboratima. Ujedno, zaključio je, rešavanje problema kanalizacije moraju pratiti i državna politika i namenska kreditna sredstva.
– Svake godine imamo mnogo više aplikanata nego sredstava – rekao je Bogaroški i napomenuo da bi u mnogome pomoglo kada lokalna javna preduzeća ne bi bili gubitaši, jer bi se onda od sopstvenih sredstava moglo više uložiti u izgradnju i rekonstrukciju sistema.

(BILSV, 29. 12. 2014)




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook