Bogaroški protiv izdavanja zemlje strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 21. 05. 2015. | Komentara: 0

Bogaroški protiv izdavanja zemlje strancima

SUBOTICA – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški protivi se dugoročnom izdavanju zemljišta stranim kompanijama i smatra da zemljište treba da bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima, prenela danas RTV.

LSV

Povodom stava Asocijacije poljoprivrednika da će se izmenama zakona o zemljištu omogućiti dugoročno izdavanje državne zemlje pravnim licima na osnovu investicionih planova, Bogaroški je rekao da je nedopustivo da donošenje tog zakona prođe bez javne rasprave i da se u njega ugrađuju nekvalitetna rešenja.
Poljoprivredno zemljište je, po njegovoj oceni, poslednji i najvredniji resurs kojim raspolaže Republika Srbija, naročito Autonomna pokrajina Vojvodina. Ukoliko bi se u toj oblasti povukli potezi koji ne bi uzeli u obzir interese poljoprivrednika iz Vojvodine, Bogaroški tvrdi da bi se suočili da decenijskim posledicama.
– Već smo imali ishitrene odluke oko davanja državnog zemljišta u dugoročni zakup arapskim kompanijama, gde smo onemogućili poljoprivrednike iz nekoliko naseljenih mesta da u narednih 40 godina faktički mogu da se nadaju da će doći u posed kroz zakup. Ukoliko se taj izuzetak pretvori u zakonsko pravilo, bojim se da to ništa dobro neće doneti – rekao je Bogaroški. On smatra da državno zemljište treba bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima. To je, po njemu, jedini garant da će novac koji se stvori kroz poljoprivredu i ostati u mestima gde je i stvoren.
– Svaka strana kompanija će vrlo verovatno moći u startu da uloži više, ali bojim se da profit iz takve poljoprivrede neće ostajati u ovoj zemlji – rekao je Bogaroški prilikom posete Goranskom rasadniku u Subotici. Takođe je napomenuo da ne postoji komunikacija između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata po pitanju zajedničkog rada ili učešća u formiranju zakonskih predloga.
 
(BILSV, 21. 05. 2015)



Saopštenja | Sreda, 07. 08. 2024. | Komentara: 0

Ministarka Zavetnica nedostojna i nesposobna

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOÐANI zahteva ostavku ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Ðurđević Stamenkovski zbog lažnog predstavljanja formalnog obrazovanja.
Saopštenja | Ponedeljak, 05. 08. 2024. | Komentara: 0

Obeležena 308. godišnjica Petrovaradinske bitke

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI i odbornica u Skupštini grada Novog Sada Maja Mrnuštik prisustvovala je danas obeležavanju 308. godišnjice Petrovaradinske bitke, u kojoj je saveznička vojska, pod vođstvom princa Eugena Savojskog, porazila Osmanlije i sprečila njihovo napredovanje u Evropu.
Odbori LSV | Ponedeljak, 05. 08. 2024. | Komentara: 0

Realizacija budžeta nedomaćinska, nije rešeno pitanje pijaće vode, niti ostali problemi koji muče Zrenjanince

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI na današnjoj sednici Skupštine grada kritikovali su realizaciju budžeta za prethodnu godinu, jer je procenat izvršenja pokazatelj da aktuelna gradska vlast naš grad ne vodi domaćinski. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook