Bogaroški protiv izdavanja zemlje strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 21. 05. 2015. | Komentara: 0

Bogaroški protiv izdavanja zemlje strancima

SUBOTICA – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški protivi se dugoročnom izdavanju zemljišta stranim kompanijama i smatra da zemljište treba da bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima, prenela danas RTV.

LSV

Povodom stava Asocijacije poljoprivrednika da će se izmenama zakona o zemljištu omogućiti dugoročno izdavanje državne zemlje pravnim licima na osnovu investicionih planova, Bogaroški je rekao da je nedopustivo da donošenje tog zakona prođe bez javne rasprave i da se u njega ugrađuju nekvalitetna rešenja.
Poljoprivredno zemljište je, po njegovoj oceni, poslednji i najvredniji resurs kojim raspolaže Republika Srbija, naročito Autonomna pokrajina Vojvodina. Ukoliko bi se u toj oblasti povukli potezi koji ne bi uzeli u obzir interese poljoprivrednika iz Vojvodine, Bogaroški tvrdi da bi se suočili da decenijskim posledicama.
– Već smo imali ishitrene odluke oko davanja državnog zemljišta u dugoročni zakup arapskim kompanijama, gde smo onemogućili poljoprivrednike iz nekoliko naseljenih mesta da u narednih 40 godina faktički mogu da se nadaju da će doći u posed kroz zakup. Ukoliko se taj izuzetak pretvori u zakonsko pravilo, bojim se da to ništa dobro neće doneti – rekao je Bogaroški. On smatra da državno zemljište treba bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima. To je, po njemu, jedini garant da će novac koji se stvori kroz poljoprivredu i ostati u mestima gde je i stvoren.
– Svaka strana kompanija će vrlo verovatno moći u startu da uloži više, ali bojim se da profit iz takve poljoprivrede neće ostajati u ovoj zemlji – rekao je Bogaroški prilikom posete Goranskom rasadniku u Subotici. Takođe je napomenuo da ne postoji komunikacija između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata po pitanju zajedničkog rada ili učešća u formiranju zakonskih predloga.
 
(BILSV, 21. 05. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Delegacija LSV - VOJVOĐANI na komemoraciji u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI boravila je danas u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.
Izjave | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Vreme je da se okrenemo saradnji i reformi Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš kaže za Danas da je ekspanzionizam kao koncept politička ideja koja se kao bumerang vrati onom narodu koji je pokreće na najgori mogući način.
Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Stajemo u zaštitu Nenada Kulačina

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI osuđuje pretnje koje su upućene novinaru i kolumnisti Nenadu Kulačinu.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook