Broj žena ne sme biti samo forma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 30. 07. 2012. | Komentara: 0

Broj žena ne sme biti samo forma

NOVI SAD - Narodna poslanica Aleksadnra Jerkov izjavila je za današnji Blic da primećuje da moć žena u Vladi nije u direktnoj vezi sa njihovim brojem, s obzirom na to da one često služe „samo da se ispuni forma, a da suština ostaje nepromenjena".

Jerkov

- Sve žene koje su na važnim funkcijama u državi nisu na važnim funkcijama u svojim strankama, a sve važne političke odluke se i dalje donose u strankama. Ako su žene samo puke predstavnice svojih stranka, onda je svejedno da li je reč o ženama ili o muškarcima. Ja ne vidim nijednu temu u ovoj skupštini oko koje bi se mogle složiti sve poslanice. I to ne zato što ne mogu, nego zato što ne žele. Kad sam prevodila amandman koji je omogućio da u skupštinama širom Srbije bude 30 odsto žena, na primer, koleginice nisu htele ni da glasaju za taj amandman, a kamoli da ga predlože, dok to politički lideri nisu dogovorili - rekla je Jerkova.

Novoformirana Vlada Srbije procentualno ima najviše žena u svom sastavu od svih postpetooktobarskih vlada. Među 19 članova, pet je žena, što je 26 odsto. Ipak, tome još nije dosegnut prag evropskog standarda koji predviđa barem 30 odsto žena na ministarskim funkcijama.

(BILSV, 30.07.2012)




Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina je spona između Srbije i zemalja regiona

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine održana je danas prezentacija nordijskog modela saradnje između država i regiona, u organizaciji Igmanske inicijative u Srbiji, a uz podršku potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević. Otvarajući ovaj skup, Sedlarevićeva je istakla da Vojvodina, osim što predstavlja "Evropu u malom", kao multikulturalna, multinacionalna i višejezična regija, predstavlja i sponu između Srbije i zemalja iz regiona.
Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook