Čanak: Izmeniti politički sistem u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 30. 05. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Izmeniti politički sistem u Srbiji

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković predlog za izmenu nekoliko ključnih zakona, kojima se uređuje politički sistem u Srbiji radi priprema za promenu Ustava Srbije, izjavio je danas poslanik i predsednik LSV Nenad Čanak.

LSV

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da LSV predlaže izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti, izboru predsednika Srbije, lokalnoj samoupravi, opštinskim izborima, političkim strankama, nadležnostima Vojvodine, teritorijalnoj organizaciji i o referendumu.

– Praktična posledica izmene ovih zakona je priprema za donošenje novog Ustava Srbije, jer sadašnji Ustav nije u skladu sa stvarnošću niti sa potrebama građana – rekao je Čanak i predložio osnivanje radne grupe u koju bi ušli predstavnici svih poslaničkih grupa aktuelnog saziva parlamenta radi pripreme nacrta zakona koje treba menjati. Prema Čankovim rečima, sadašnji Zakon o izboru narodnih poslanika nije dobar jer centralizuje Srbiju, tako da većina poslanika dolazi iz Beograda dok interesi građana nekih drugih krajeva zemlje nisu na adekvatan način zastupljeni u Skupštini Srbije.

- To nije dobro jer je parlament mesto na kome se raspravlja o svim problemima i ako to nije slučaj onda se problemi prenose na ulicu, a to ugrožava državu - ocenio je Čanak navodeći razloge za izmenu Zakona o narodnim poslanicima. Čanak je istakao da je za promenu političkog sistema ključno promeniti način na koji se finansiraju političke aktivnosti u Srbiji. On je naveo da je LSV već imala neformalne kontakte u vezi sa svojom inicijativom za izmenu više zakona koji uređuju politički sistem zemlje, ali je dodao da sada neće govoriti o detaljima.

Među predloženim zakonima za izmenu nalazi se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o izboru Predsednika Republike, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o političkim strankama i Zakon o udruženjima. Zatim, na spisku za izmenu nalaze se i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja. Radna grupa bi, prema Čankovim rečima, radila i na izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugih zakona.

(RTV, 30. 05. 2014)



Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.
Akcije/Kampanje | Sreda, 07. 10. 2009. | Komentara: 0

Izložba fotografija povodom pobede nad neonacistima

NOVI SAD - Povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine, danas je u novosadskoj Galeriji Most otvorena izložba fotografija troje novosadskih fotoreportera, zabeležene tog dana. Fotografije Sandre Vojnović, Aleksandra Kamasija i Vladimira Jovanovića pokazuju dešavanja tog dana na raznim lokacijama u Novom Sadu
Akcije/Kampanje | Subota, 06. 06. 2009. | Komentara: 0

Ligaši čistili kej

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, akciju čišćenja keja na potezu od parka kod Filozofskog fakuleteta do Štranda. Kako je tom prilikom istakla pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i funkcionerka LSV Danica Baćanović, reč je o simboličnoj akciji koja građane treba da podseti da se životna sredina čuva svaki dan.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook