Čestitke povodom Nacionalnog dana Rusinske nacionalne manjine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 17. 01. 2019. | Komentara: 0

Čestitke povodom Nacionalnog dana Rusinske nacionalne manjine

Novi Sad, 17. januar 2019 - 17. januar, kao Nacionalni dan Rusinske nacionalne manjine, ustanovljen je 2006. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, dok je njom predsedavao Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Kao i prilikom njegovog ustanovljavanja tako i svaki sledeći Nacionalni dan Rusina Liga socijaldemokrata Vojvodine, uz  srdačne čestitke, podseća na blagodet suživota mnogih nacionalnih zajednica i multikulturalnosti kao jednu od najznačajnijih karakteristika u Vojvodini. 

Rusini u svim mestima u Vojvodini u kojima su nastanjeni obeležavaju svoj nacionalni praznik, 17. januar, dan kada je 1751. godine Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator komorskih imanja kraljevskog državnog Bačkog distrikta, potpisao u Somboru ugovor o organizovanom naseljavanju prvih 200 rusinskih, grčkokatoličkih porodica na komorskoj pustari Veliki Krstur.

Liga socijaldemokrata Vojvodine u svom političkom delovanju uvek se zalagala da proklamovana prava nacionalnih manjina u Srbiji ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru, nego da se zaista primenjuju u praksi. Kroz različite vidove angažmana od zahteva za bržim rešavanjem pitanja nedostajućih udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina, preko drugih najraličitijih akcija, LSV je uvek insistiraju na poštovanju prava manjina.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Omladina LSV | Utorak, 10. 05. 2011. | Komentara: 0

Hiljadu balona za Dan pobede nad fašizmom

NOVI SAD - Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas u centru Novog Sada Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Tom prilikom pušteno je 1000 šarenih balona, a članica Izvršnog odbora Omladine LSV Tijana Eter istakla je da nas činjenica da se ta dva važna datuma obeležavaju u jednom, podseća da je borba protiv fašizma jedna od temeljnih vrednosti EU.
Izjave | Utorak, 10. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Kvalitetniji zakon da se počelo na vreme

NOVI SAD - Na dnevnom redu aktuelnog zasedanje Skupštine Srbije nalazi se 17 zakonskih predloga i drugih akata, ali najveću pažnju javnosti ipak privlače predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kojim se ukidaju blanko ostavke.
Izjave | Utorak, 10. 05. 2011. | Komentara: 0

Veliki značaj obeležavanja Dana Evrope

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton istakao je na današnjoj konferenciji za novinare na veliki značaj obeležavanja 9.maja, Dana Evrope, koji je LSV i ove godine propratila nizom akcija i uličnih performansa, u koje se uključio veliki broj građanki i građana širom čitave Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook