Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 02. 2013. | Komentara: 0

Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Čobanu rekla je za današnji Blic da se na projektu o uvođenju oglednog predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju radi od prošlog septembra, a da su u priču uključeni ginekolozi, urolozi, psiholozi, dečji lekari.

Marinika Čobanu

Inicijator ideje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a po završetku školske godine biće podneta inicijativa Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije, kako bi predmet ušao u obrazovni sistem. Cilj je da mladi nauče da zaštite zdravlje, da se smanje neželjene trudnoće, abortusi i polno prenosive bolesti.

Učenici drugih razreda Karlovačke i Gimnazije "Isidora Sekulić" od septembra će, u okviru nastave, imati i izborni predmet iz seksualnog obrazovanja. Osim njih, ovaj ogledni predmet slušaće i đaci u Zrenjaninskoj gimnaziji i gimnazijama "Branko Radičević" u Staroj Pazovi i "Uroš Predić" u Pančevu, u ekonomsko-trgovinskim školama u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, Srednjoj stručnoj školi "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu i Školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu.

- Nismo izabrali medicinske škole, jer oni o reproduktivnom zdravlju uče u školi, nego druge škole iz različitih gradova i opština i one u koje idu đaci iz manjih mesta - navodi Čobanu.

Istraživanja pokazuju da 10 odsto dečaka u srednjim školama misli da je abortus sredstvo kontracepcije, što dovoljno govori koliko su deca neinformisana. Osim toga, česte su neželjene trudnoće, ima abortusa i polno prenosivih bolesti među srednjoškolcima. Postoje brojne kampanje koje žene edukuju o reproduktivnom zdravlju, ali su dečaci i momci zaobiđeni.

- Da bi se uveo novi predmet, potrebna je izmena Zakona o obrazovanju, a za to nam je potrebna ozbiljno urađena studija. Obuka predavača će se obaviti u tri naredna meseca - objašnjava Marinika Čobanu.
 
(BILSV, 01.02.2013)



Edukacija LSV | Nedelja, 30. 01. 2011. | Komentara: 0

Obuka novih trenera i trenerica Centra za edukaciju LSV

Od 21. januara do 12. marta 2011. godine održana su četiri seminara za nove trenere i trenerice Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) u organizaciji Ce LSV u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Prva dva trodnevna seminara održana su u Studentskom centru u Subotici, a poslednja dva jednodnevna u prostorijama LSV u Novom Sadu.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook