Čudno je što premijeru Vučeviću ne smeta bista ratnog zločinca Hortija u parlamentu Mađarske

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 29. 08. 2024. | Komentara: 0

Čudno je što premijeru Vučeviću ne smeta bista ratnog zločinca Hortija u parlamentu Mađarske

Novi Sad, 29. avgust 2024 – Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI pita premijera Miloša Vučevića hoće li njegov kabinet uputiti zahtev Mađarskoj da se ukloni bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je tačno pre dve godine postavljena u zgradi mađarskog parlamenta.

LSV

Tada se naša država oglušila na zahteve LSV – VOJVOĐANI da se reaguje na ovaj neprimeren gest.

Izostala je i reakcija Ambasade Mađarske, koja niti jednom jedinom rečju nije odgovorila na dopis naše stranke, koji je upućen 3. oktobra 2022.

Umesto toga, neprimereni gestovi, kojim se Vojvodina prikazuje kao teritorija „Velike Mađarske“ su se nastavili. Viktor Orban je u više navrata u javnosti nosio sportski šal sa mapom „Velike Mađarske“, a njegov ministar inostranih poslova Peter Sijarto javno je prikazivao mapu „Velike Mađarske“.

Sramota države Mađarske je što dopušta rehabilitaciju ratnog zločinca Hortija tokom čije vladavine su organizovane deportacije mađarskih Jevreja. Naredio je okupaciju delova Jugoslavije 1941. godine i izvršio agresiju na nju. Bio je na čelu mađarske države za vreme racije u južnoj Bačkoj, na severu Srbije, tokom čega je ubijeno više hiljada građana Vojvodine. Među najmasovnijim zločinima je i Novosadska racija, tokom koje su u januaru 1942. godine fašisti ubili veliki broj Jevreja, Srba i Roma, ali i pripadnika drugih zajednica u tom vojvođanskom gradu, dok su njihova tela bacali u zaleđeni Dunav. 

Sve ovo nije dovoljno da Srbija reaguje. Da li zato što su i u Srbiji rehabilitovani mnogi ratni zločinci i saradnici nacističkog okupatora?


Aleksandar Marton
portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI 




Saopštenja | Subota, 14. 09. 2024. | Komentara: 0

Vlada da proglasi Dane pobede nad fašizmom u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da na dostojanstven način obeleži 80. godišnjicu oslobođenja od fašizma.
Odbori LSV | Petak, 13. 09. 2024. | Komentara: 0

Iniciramo održavanje vanredne sednice Skupštine grada Zrenjanina povodom Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI iniciraće održavanje vanredne sednice Skupštine grada Zrenjanina na temu rada kineske fabrike guma Linglong.
Saopštenja | Sreda, 11. 09. 2024. | Komentara: 0

Imenovanje nove SNS direktorke Nacionalnog parka Fruška gora najava još veće seče šuma

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je imenovanje Jelene Višekrune za novu v.d. direktorku Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ – sramno.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook