Da briga za sela ne ostane samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 14. 05. 2017. | Komentara: 0

Da briga za sela ne ostane samo na papiru

Novi Sad, 14. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine  iznenađena je naprasnom brigom za probleme sela ministra za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Milana Krkobabića.

LSV

Njegova jučerašnja tvrdnja da će ministarstvo finansijski pomoći poljoprivredne zadruge i tako oživeti sela naivan je pokušaj iskazivanja brige za seoskim krajevima naše države.

Regionalni razvoj podrazumeva ravnomerno razvijanje svih krajeva države, ali je sasvim jasno da je u Srbiji snažan trend samo razvoja glavnog grada, a sa druge strane uveliko traje trend umiranja seoskih krajeva.

LSV naglašava da proces centralizacija u Srbiji od Beograda stvorio megacentar, u kojem se dižu kule slične onima u bogatim arapskim Emiratima, a da više od 1.000 sela u Srbiji nema školu ili ambulantu.

Procene govore da je u seoskim krajevima Srbije prazno preko 160.000 stambenih objekata, a da više od hiljadu sela ima manje od sto stanovnika.

Nebriga prema selu je konstanta i ako se nešto drastično ne promeni u pogledu odnosa prema ovim sredinama u Srbiji će velika sela postajati sve manja, manja će postajati salaši, a ona najmanje će bukvalno nestati.

LSV poziva ministra Krkobabića da ozbiljnije shvati ovu problematiku i utiče na sistemske promene, koja podrazumevaju i promenu Ustava zemlje.

Samo moderniji sistem može biti garant ravnomernog razvoja svih krajeva naše zemlje.

Bez toga, pripadanje će se ubrzano nastaviti!

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton

 



Forum žena LSV | Četvrtak, 07. 07. 2011. | Komentara: 0

Saradnja političarki, sindikalki i žena iz NVO

NOVI SAD - Drugog dana seminara u organizaciji Sekcije žena Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost", na temu "Ženski lobi " saradnja političarki, sindikalki i žena iz NVO" govorila je Ana Kandić, trenerica Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 07. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Očekujemo podršku za izmene zakona o lustraciji

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine novembra prošle godine dostavila je Skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava (Zakona o lustraciji), kojim bi se važenje tog akta koji praktično nije ni zaživeo, sa 10 produžilo na 20 godina, ali do danas to nije stiglo na dnevni red parlamenta.
Izjave | Sreda, 06. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Razgovori idu teško, spori su i naporni

NOVI SAD - Tekst zakona o javnoj svoji trebalo bi do 15. jula da bude upućen Vladi Srbije, a najveća teškoća u izradi tog propisa je pitanje svojine Vojvodine, rekao je danas predsednik radne grupe za izradu tog zakona Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook