Da briga za sela ne ostane samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 14. 05. 2017. | Komentara: 0

Da briga za sela ne ostane samo na papiru

Novi Sad, 14. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine  iznenađena je naprasnom brigom za probleme sela ministra za regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Milana Krkobabića.

LSV

Njegova jučerašnja tvrdnja da će ministarstvo finansijski pomoći poljoprivredne zadruge i tako oživeti sela naivan je pokušaj iskazivanja brige za seoskim krajevima naše države.

Regionalni razvoj podrazumeva ravnomerno razvijanje svih krajeva države, ali je sasvim jasno da je u Srbiji snažan trend samo razvoja glavnog grada, a sa druge strane uveliko traje trend umiranja seoskih krajeva.

LSV naglašava da proces centralizacija u Srbiji od Beograda stvorio megacentar, u kojem se dižu kule slične onima u bogatim arapskim Emiratima, a da više od 1.000 sela u Srbiji nema školu ili ambulantu.

Procene govore da je u seoskim krajevima Srbije prazno preko 160.000 stambenih objekata, a da više od hiljadu sela ima manje od sto stanovnika.

Nebriga prema selu je konstanta i ako se nešto drastično ne promeni u pogledu odnosa prema ovim sredinama u Srbiji će velika sela postajati sve manja, manja će postajati salaši, a ona najmanje će bukvalno nestati.

LSV poziva ministra Krkobabića da ozbiljnije shvati ovu problematiku i utiče na sistemske promene, koja podrazumevaju i promenu Ustava zemlje.

Samo moderniji sistem može biti garant ravnomernog razvoja svih krajeva naše zemlje.

Bez toga, pripadanje će se ubrzano nastaviti!

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton

 



Izjave | Subota, 09. 07. 2011. | Komentara: 0

Srbija bi svake godine morala imati predstavnika u Srebrenici

NOVI SAD - Takav propust više ne bi smeo da se dogodi. Srbija bi svake godine morala da ima predstavnika na obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici" izjavio je za Danas zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš zamoljen da prokomentariše to što neće biti državnih zvaničnika Srbije na obeležavanju srebreničkog genocida, 11. jula u Potočarima.
Odbori LSV | Subota, 09. 07. 2011. | Komentara: 0

Zrenjaninski LSV zatražio vraćanje imovine i para gradu

ZRENJANIN - Rođendansku nedelju Lige socijaldemokrata Vojvodine, zrenjaninske aktivistkinje i aktivisti LSV započeli su akcijom "Vratimo imovinu i pare gradu", tokom koje su sa sugrađankama i sugrađanima na nekoliko lokacija, razgovarali o značaju što hitnijeg donošenja zakonske regulative kojom će lokalnim samoupravama biti vraćeno ono što im je devedesetih godina oduzeto.
Odbori LSV | Subota, 09. 07. 2011. | Komentara: 0

Kikindski ligaši očistili deo grada

KIKINDA - U Kikindi je danas, i pored visoke dnevne temperature, održana još jedna u nizu akcija čišćenja grada u organizaciji Gradskog odbora LSV Kikinda. Današnja akcija pod nazivom "Vratimo osmeh gradu" održana je na teritoriji dela grada koji se naziva Baranda, a inicijativu su pokrenuli stanovnici Barande koji su se žalili na veoma loše stanje ovog dela grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook