Da li će MUP reagovati zbog šaranja tabli u Bikić Dolu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 22. 01. 2013. | Komentara: 0

Da li će MUP reagovati zbog šaranja tabli u Bikić Dolu?

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga postavila je danas pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru policije Ivici Dačiću da li to ministarstvo sankcioniše vandalizam u Republici Srbiji.

LSV

- U noći između subote i nedelje desio se nemili događaj u jednom naseljenom mestu koje se zove Bikić Do u šidskoj opštini, a u kojem je polovina rusinsko stanovništvo, dok drugu polovinu čine Srbi, Mađari i druge nacionalne zajednice. Taj događaj se desio na Nacionalni dan Rusina. Pripadnici rusinske nacionalne zajednice su tog dana bili na centralnoj proslavi svog nacionalnog dana u Sremskoj Mitrovici, a kada su se vratili kući, dočekale su ih iškrabane table na ulasku – istakla je Papuga. Ona je objasnila da su prešarane reči ispisane rusinskim jezikom na tablama na kojima piše „Dobrodošli“, kao i ime naseljenog mesta Bikić Do napisano ovim jezikom.

- Rusini pišu ćirilicom. U ovoj „ćirilizaciji“ ne verujem da je nekom smetalo to što je naziv naselja napisan ćirilicom, nego, najverovatnije, smeta nacionalna zajednica koja već 250 godina živit u tom mestu. Tako da, postavljam pitanje ministru policije i Ministarstvu, da li će i kada da reaguje, kao i da li reaguju u takvim slučajevima, jer je očigledno da su narušeni međunacionalni odnosi – upitala je Olena Papuga.

(BILSV, 22.01.2013)



Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.
Odbori LSV | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kampanja 'Podvuci liniju' počela i u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Sremska Mitrovica organizovao je danas konferenciju za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju", koja se od ponedeljka, 25. oktobra, vodi na teritoriji čitave Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook