Devizni priliv od turizma veći od 200 miliona dolara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 09. 07. 2015. | Komentara: 0

Devizni priliv od turizma veći od 200 miliona dolara

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine (TOV) za 2014. godinu. Tokom skupštinske rasprave poslanik LSV Dejan Keresteš kao pozitivan istakao je podatak da je u 2014. godini ostvaren devizni priliv od nešto više od 200 miliona dolara, što je u odnosu na 2013. godinu porast za 29,7 procenata.

LSV

Keresteš je ukazao i da je broj dolazaka turista u AP Vojvodinu u odnosu na prethodnu godinu veći za sedam procenata, dok Republika Srbija beleži isti broj turista, a broj noćenja u AP Vojvodini tokom prošle godine povećan je za 0,1 procenat, dok je u Republici Srbiji manji za 7,3 procenata. 

Neprecizna statistika

Ocenio je i da je TOV svojim aktivnostima doprinela višestrukim pozitivnim efektima na privredu, poput povećanja broja zaposlenosti, većeg deviznog priliva ili unapređenja saobraćajne i druge infrastrukture, dok turizam za ruralna područja može biti podstrek razvoja u demografskom, socijalnom i ekonomskom smislu. 
– Na žalost zbog nedostatka Zavoda za statistiku Vojvodine, ovaj podatak zasnovan je na podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije i nije dovoljno precizan i sadržajan. Osim ovog podatka, postoje i drugi, veom merljivi pokazatelji, što je povećanje broja turista i broja noćenja koji govore u prilog uspešnog rada Turističke organizacije Vojvodine, na promociji i unapređenju turizma – naveo je on. Poslanik LSV je ukazao i da TOV svoje rezultate ne ostvaruje samo sredstvima iz budžeta AP Vojvodine, već koristi i druge izvore poput konkursa, IPA projekata i međunarodnih projekata prekogranične saradnje.

Prednjače Novi Sad i Subotica

Keresteš je ocenio da za ukupan turizam u Vojvodini nije dobro što dve destinacije,Novi Sad i Subotica, ostvaruju preko 50 procenata od ukupnog broja dolazaka turista u AP Vojvodinu, ali je naveo i da Fruška gora sa svojim turističkim potencijalima postaje jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Vojvodini, dok su vinske ture po Vojvodini interesantne kako domaćim, tako i stranim gostima. 
– Ne postoji dominacija jednog od segmenata turističke ponude nego je podjednako značajan izletnički i kulturni turizam, kao i gastronomija i aktivan odmor. Mislim da Turistička organizacija Vojvodine zaista na pravi način percipira svoju ulogu kao nekoga ko, u cilju plasmana turističkog plasmana Vojvodine, treba konstantno da bude u koordinaciji sa svim subjektima koji se bave turizmom na lokalnom nivou. Sve lokalne zajednice imaju mogućnost da na sajmovima, besplatno ili indirektno, učestvuju zahvaljujući Turističkog organizaciji Vojvodine – dodao je Keresteš.

(BILSV, 09. 07. 2015)




Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.
Izjave | Sreda, 23. 03. 2011. | Komentara: 0

Nismo spremni za povlačenje bilo koga od naših predstavnika iz Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna radom naša dva člana vojvođanske vlade i mi nismo spremni da predložimo povlačenje bilo koga od njih dvojice - izjavio je danas za Jutarnji dnevnik Radio televizije Srbije zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook