Autonomija Vojvodine je pitanje demokratske zrelosti Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 20. 05. 2013. | Komentara: 0

Autonomija Vojvodine je pitanje demokratske zrelosti Srbije

NOVI SAD - U sagledavanju autonomije Vojvodine trebalo bi posebnu pažnju posvetiti elaboraciji njene važnosti i kompleksnosti: autonomija Vojvodine je pitanje svih pitanja demokratske zrelosti Republike Srbije. Bilo da punu autonomiju Vojvodine neko doživljava kao mit, utopiju, separatističku težnju ili cilj političke borbe i građansko uverenje, kako god, ona je uvek tema koja nikog ne ostavlja ravnodušnim – izjavila je danas zamenica predsednika poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.

LSV

Deklaracijom da iskažemo svoj zajednički stav

Ona je u raspravi o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine istakla da svaka diskusija koja za temu ima zaštitu ili unapređenje autonomije Vojvodine, između pokrajinskih i republičkih organa, pozicije i opozicije, treba da bude takva da se dođe do boljeg funkcionisanja Vojvodine. Prema njenim rečima, tako treba posmatrati i Deklaraciju.

- Deklaracija je svojevrsni instrument kojim koristimo svoje ustavno pravo da iskažemo svoj zajednički stav, a pitanje političke kulture ili nekulture jeste upravo ophođenje prema ovom dokumentu, bilo da se neko sa njim slaže ili ne. U Vojvodini, koja počiva na duboko ukorenjenoj toleranciji i građanskim tendencijama, pitanje autonomije je pitanje individualnog opredeljenja, gde ja kao građanka imam pravo na svoje regionalno opredeljenje, kao što ga imaju i građani drugih regija – istakla je Sedlarevićeva.

AP Vojvodina je građanski projekat,
a autonomija konstanta


Zamenica predsednika poslaničke grupe LSV u pokrajinskoj Skupštini je napomenula da je Autonomna pokrajina Vojvodina građanski projekat,  a njena autonomija je konstanta koja je zajednička svim državnim uređenjima u njenoj istoriji.

- Sam koncept autonomije se menjao u različitim istorijskim, političkim i ekonomskim okolnostima, ali bez obzira na to koji datum je kome bitan, bilo da pričamo o Arseniju Čarnojeviću, 1848, 1918. ili 1945, 1974. ili 1988 - govorimo o Vojvodini, govorimo o građenju identiteta autonomije. Istine radi, na Skupštini izaslanika pitanje Vojvodine definisano je najbliže onom što mi danas prepoznajemo kao autonomnu pokrajinu u okviru Republike Srbije. Vojvodina je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije u okviru Demokratske Federativne Jugoslavije slobodnom voljom i odlukom svojih naroda, donetom na osnovu prava na opredeljenje kojeg su oni stekli u borbi protiv fašizma. Osnova za ulazak Vojvodine u sastav Srbije ovim potiče iz 1945. godine, upravo onako kako je Liga socijaldemokrata Vojvodine i predložila u svom amandmanu – napomenula je Maja Sedlarević.

Vojvodina – Evropa u malom

Ona je istakla da smo danas svedoci činjenice da se na pitanju autonomije najargumentovanije i najjednostavnije može pokazati koliko je Ustav Republike Srbije loš i pun nedostataka.

- Da je stepen autonomije Vojvodine ustavna kategorija, ne bismo danas bili u prilici da gotovo svakodnevno imamo sporenja oko toga. Pošto nije, stalno se nalazimo u situaciji da se stepen autonomnosti pokrajine dovodi u pitanje i ugrožava, a da je pokrajinska administracija u konstantnoj potrebi da ukazuje na njeno ugrožavanje i traži zaštitu stečenog stepena autonomnosti Vojvodine – kazala je ona.

Kako je napomenula Sedlarevićeva, pošto mera autonomije nije najviši pravni akt ove države, nego je to Ustav, te da ćemo, dok bude tako, biti u prilici da se stalno vraćamo na pitanje njenog postojanja, trajanja i opstanka, bilo kroz borbu za izmenu Ustava, bilo kroz zalaganje za donošenje zakona koji definišu funkcionisanje Vojvodine. Ona je istakla i da se nada da je potreba donošenja Zakona o finansiranju nadležnosti APV nešto oko čega postoji konsenzus, jer interes Vojvodine, njenih građanki i građana, mora svakom da poslaniku da bude na prvom mestu.

- Vojvodina je politički, kulturni, ekonomski i civilizacijski okvir zajedničkog života građanki i građana različitih pripadnosti i opredeljenja. To je naše bogatstvo i to nas čini Evropom u malom. Više političke snage, više ovlašćenja za pokrajinsku administraciju moglo bi voditi uspešnoj evropskoj svakodnevici  u Pokrajini, koja bi mogla biti primer dobre prakse i Beogradu i Srbiji i regionu. Za to nam je potreban samo dijalog – zaključila je Maja Sedlarević.

(BILSV, 20.05.2013)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook