Bogaroški: Subvencije za domaće paore najniže u Evropi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 12. 02. 2016. | Komentara: 0

Bogaroški: Subvencije za domaće paore najniže u Evropi

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški razgovarao je danas sa vojvođanskim paorima, o problemima vezanim za sporni zakon o poljoprivrednom zemljištu. Bogaroški je tom prilikom ukazao da se Pokrajina i Republika ne slažu na nekoliko nivoa, između ostalog i u tumačenju pomenuti zakon, a da se sve dešava na štetu poljoprivrednika.

LSV

– Postoje problemi u primeni ovog zakona koji su sada evidentni, pogotovo prava na žalbu u postupku licitacije. Postoji problem sa restitucijom zemljišta, jer je izmenom zakona predviđeno da, ukoliko se promeni vlasnik na državnom zemljištu kroz restituciju, biće dužan da trpi zakup na njegovom zemljištu do isteka istog. To znači da dobijete zemljište restitucijom, ali narednih 30 godina ne možete da ga obrađujete, već ćete ući u svojstvo zakupodavca i to su novi momenti – rekao je Bogaroški.

– Mi se ove godine suočavamo sa tri puta manjim subvencijama, a pritom u regionu nemate subvencije manje od 200 evra po hektaru. Obećano je da će se pristupiti novim izmenama zakona odmah po usvajanju kako bi se ispravile sve nepravde, ali do toga nije došlo. Krajnje je vreme da počne da se vodi ozbiljna agrarna politika i da se budžet namenjen poljoprivredi opredeli u skladu sa zakonom - minimum pet odsto republičkog budžeta, kako bi se ljudima isplatile subvencije. Novca za poljoprivredu nikad nema dovoljno, ali sam siguran da se preraspodelom sredstava može naći novac da se naši poljoprivrednici ne spuštaju na najniži nivo subvencija u regionu - jedva 35 evra po hektaru – objasnio je Bogaroški. 

Na sastanku je istaknuto i da ni mesec dana nakon usvajanja zakon nije donet nijedan podzakonski akt, iako je to obećano, kao i da se poljoprivrednici neće predati pred pritiskom privatnih interesa.
(BILSV, 12.02.2016)



Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Sastanak LSV u Beloj Crkvi

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, predsednik Izvršnog odbora Saša Šućurović i sekretarka Izvršnog odbora Nataša Lalić posetili su  opštinski odbor LSV u Beloj Crkvi.
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook