Čapo: Formirati Policijski sekretarijat za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 18. 01. 2016. | Komentara: 0

Čapo: Formirati Policijski sekretarijat za Vojvodinu

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine duboko veruje da se u najskorijoj budućnosti  mora promeniti organizaciona struktura Ministarstva unutrašnjih poslova i formirati Policijski sekretarijat za Vojvodinu, a podrška poslaničke grupe LSV zakonu o policiji zavisiće pre svega od usvajanja njenih amandmana, naročito onog o vojvođanskoj policiji, istakao je danas narodni poslanik LSV mr Dejan Čapo. Tokom načelne rasprave o predlozima zakona o policiji, javnom redu i miru i Predlogu zakona o javnom okupljanju, Čapo je, konstatujući da zakonom o policiji nije predviđeno formiranje vojvođanske policije, poručio da će se Liga za njeno formiranje izboriti kad tad, sve i ako to ne bude usvajanjem ovog zakona.



– Godinama insistiramo na tome i dokle god se naše ideje ne budu prihvatile, mi nećemo odustati, kao što ne odustajemo ni od inicijative za raskid Energetskog sporazuma, zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i tajkunima i lustracije. Sve su ovo naše inicijative koje će, na kraju, biti prihvaćene, kada se prizna koliko su neke od odluka donošenih u prošlosti bile loše – rekao je poslanik LSV podsetivši da se Liga protivila i usvajanju Ustava Republike Srbije 2006. godine, a da se danas sve glasnije čuju pozivi za njegovu promenu i to od onih koji su bili najveći zagovornici donošenja tog Ustava.

Policija zbog specifičnosti Pokrajine

Dejan Čapo je podsetio da se od zakonskog predloga iz januara 2003. godine, u kome je bila predviđena vojvođanska policija, do danas ovo pitanje uporno izbegava. Kako je naveo, rešenje iz 2003. nije došlo na dnevni red zbog tragičnih događaja iz marta te godine, a nijedno kasnije rešenje nije u obzir uzelo potrebu da se na teritoriji AP Vojvodine formira posebna organizaciona struktura policije.

– Mi u Vojvodini ne želimo paralelne policijske snage već samo posebnu organizacionu strukturu MUP-a Srbije na teritioriji AP Vojvodine. Pored organizacionih razloga i razloga vezanih za specifičnosti Vojvodine, posebno mislim na višenacionalnu strukturu stanovništva i višejezičnnost koja je svakako veoma zastupljena u Vojvodini – rekao je Čapo dodajući da vojvođanska policija svakako jeste i političko pitanje. Čapo je podsetio i da je Pokrajinski sekretarijat unutrašnjih poslova APV ukinut posle puča organizovanog od strane Miloševićevog režima 1988. godine, ističući da će Narodna skupština Republike Srbije jednog dana morati da se jasno deklariše o tim događajima.

– Da li će se to desiti tu ovom sazivu, iskreno sumnjam. Ali jednom će morati. I mi ćemo tada, jasno, biti za osudu tih dođaja. Ne može se i ne sme se voditi politika tako što će se o tim događajima ćutati. A zašto govorim o ovome? Pa ako je ukidanje vojvođanske policije posledica puča, onda se ta i takva policija mora i vratiti – naveo je poslanik LSV.
 
Policija u sistemu MUP

– Naš predlog, predlog LSV danas je da se formira Policijski sekretarijat za Vojvodinu, kao nova organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, koji će biti obrazovan za koordinaciju  rada policijskih uprava i policijskih stanica na području AP Vojvodine. Mi predlažemo i da sedište Policijskog sekretarijata za Vojvodinu bude u Novom Sadu, a da njegovim radom rukovodi sekretar koga, na predlog Pokrajinske vlade, imenuje ministar unutrašnjih poslova Vlade Srbije – istakao je Čapo. On je ocenio i da se obrazovanjem policijskog sekretarijata za Vojvodinu ne narušava koncept predloga zakona, jer bi takav sekretarijat bio u sastavu jedinstvene Direkcije policije. Upozorio je i da je Vojvodina, u odnosu na druge delove Srbije, specifična zbog nacionalne šarolikosti, ali i zbog višejezičnosti, zbog čega postoji potreba da policajci zaposleni na teritoriji APV obavezno poznaju i jezik društvene sredine, na šta u proteklom periodu nije obraćana dovoljna pažnja. Istakao je i da čak i OEBS ima svoj poseban priručnik namenjen radu policije u multietničkim društvima, što dokazuje i potrebu posebnog policijskog sekretarijata za Vojvodinu.
 
Najefikasnija policija u SFRJ

Poslanik LSV Dejan Čapo je u svom govoru podsetio i na značaj nekadašnje vojvođanske policije, koja je bila jedna od najefikasnijih u tadašnjoj federaciji, a čije postojanje je omogućio Ustav Vojvodine iz 1974. godine. On je ukazao da je za to vreme javna bezbednost u pokrajini bila na visokom nivou.

– U pokrajini je godišnje bilo u proseku oko 22.000 krivičnih dela, od kojih je svako ubistvo razjašnjeno i procesuirano. Preko 90% razbojništava i razbojničkih krađa bilo je razjašnjeno i procesuirano. Policajac je bio vidljiv i dostupan građanima u svakoj mesnoj zajednici. Vojvođanska policija je imala najsavremeniju i najmoderniju tehniku i opremu, čak i svoje helikoptere. Policajci su bili od 50 do 70% više plaćeni nego u drugim delovima države – naveo je Čapo.
 
Okupljanje bez ugrožavanja prava drugih

Govoreći o predlogu zakona o javnim skupovima, mr Dejan Čapo je naveo da Liga podržava ideju da je dozvoljeno svako okupljanje koje ne ugrožava prava ostalih građana, ali je upozorio da ugrožavanje prava drugih može da bude tumačeno na više načina. Podsetio je da su u Novom Sadu u nekoliko navrata bili organizovani skupovi neonacista i klerofašista.

– Kada su najavili svoje okupljanje u Novom Sadu oktobra 2007. godine, na koje smo odgovorili organizovanjem antifašističkog skupa, učesnike antifa skupa su pripadnici tih ekstremističkih organizacija napali i za to su bili procesuirani. Na žalost, moram da naglasim, neposredno pred kraj prošle godine i oslobođeni optužbi. Nekako u isto vreme, pripadnici tih organizacija najavili su okupljanje ispred prostorija LSV u Novom Sadu, koje je policija zabranila, ali su oni skup održali nešto kasnije na drugoj lokaciji i na tom skupu zapalili zastavu Lige socijaldemokrata Vojvodine, time jasno poslavši poruku mržnje i netrpeljivosti – upozorio je Čapo. Podsetio je da je neke od tih organizacija zabranio i Ustavni sud, a da se one ipak nesmetano okupljaju.

– Dakle nije samo važno da li neko protestuje mirno ili ne, nego je važno i kakve poruke neko šalje, koje simbole nosi i da li je dotična organizacija ekstremistička i zabranjena ili nije – rekao je poslanik LSV. Čapo je podsetio da je bio pokrajinski poslanik tokom 2005. godine, kada je Skupština AP Vojvodine zatražila i razmatrala izveštaj MUP Republike Srbije o postojanju neonacističkih i klerofašističkih organizacija na teritoriji AP Vojvodine, 2005. godine, ali da danas još uvek izostaje jasno i nedvosmisleno suprotstavljanju države takvim grupacijama i organizacijama.

– Obračun sa neonacistima i klerofašistima nije samo posao policije, tužilaštva i sudova, već celog našeg društva. I zato sam o tome govorio. Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine nikada nećemo odustati od ove borbe – zaključio je Čapo.

(BILSV, 18. 01. 2016)



Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook