Da li se planira da Tenisu vojvođanski paori budu kooperanti?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2015. | Komentara: 0

Da li se planira da Tenisu vojvođanski paori budu kooperanti?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić postavila je danas u parlamentu poslaničko pitanje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine povodom najavljenog dolaska nemačke kompanije Tenis u Srbiju i izgradnje 20 farmi svinja.

LSVOna je u delu sednice predviđenom za postavljanje poslaničkih pitanja pitala da li će domaći paori biti kooperanti Tenisa ili samo svinjari, a zatim zatražila da joj se objasni i kako će biti zbrinut otpad i uginule životinje sa tih farmi.

Čeka li nas novi leks specijalis?

Lazićeva je podsetila da su mediji objavili da će nemački lider u uzgoju svinja, a u skladu sa potpisanim memorandumom o saradnji sa Vladom Republike Srbije, a uskoro i ugovora, izgraditi 20 farmi svinja u Srbiji, od čega će pet biti u Vojvodini, i to u Banatu – Zrenjaninu, Vršcu, Kovinu, Kikindi i Pančevu. Radi se o ulaganju od 420 miliona evra u proizvodnju 1,5 milion svinja, a, za početak, na pet farmi u Banatu bi se uzgajalo 750.000 svinja.

- U novinskom članku koji mi je bio povod da ovo pitanje postavim, navodi se da će svaka farma zapošljavati 150 ljudi, što znači ukupno 3.000 radnika kada se izgradi svih 20 farmi. Nemci planiraju i zakup poljoprivrednog zemljišta, što posebno interesuje upravo paore u Vojvodini. Oni ne žele zakup na tri do pet godina, kako je to do sada omogućeno, pa će se verovatno menjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Takođe se navodi da će možda gajiti i GM hranu, na bazi GMO, koja je kod nas zabranjena. Jednom rečju, izgleda da nam predstoji novi leks specijalis, kako bismo ugodili stranom investitoru – naglasila je Nada Lazić, dodavši da ne zna da li je i sama ministarka poljoprivrede informisana o detaljima ovog dogovora, ali da poslanički klub LSV od nje očekuje odgovor.

- Mislim da će zbog ovog posla Ministatstvo doći u sukob interesa jer dolazi do izražaja greška koja je napravljena još spajanjem sektora zaštite životne sredine sa sektorima zagađivačima, kao što su, na primer, energetika i životna sredina, poljoprivreda i životna sredina, transport i životna sredina – napomenula je ona.

A otpad, uginule životinje, dozvole?


Poslanica LSV je upitala da li će paorima u Vojvodini, odnosno u regionu u kojima se planira izgradnja farmi kompanije Tenis, biti omogućeno da oni uzgajaju hranu za ove farme kao kooperanti i da li će na ovim farmama zapošljavati obrazovanu i stručnu radnu snagu. agronoma i tehničara kojih ima na biroima za zapošljavanje ili će raditi samo kao pomoćni radnici - svinjari.

- Šta se planira sa stajnjakom i otpadnim vodama sa farme, jer se radi o ogromnim količinama ovog tečnog zagađenja? Kao orijentaciju da navedem - po jednoj svinji stvori se do 8,6 litara zagađene vode na dan, što iznosi oko šest miliona litara otpadne vode na dan. To je visoko zagađena voda, pre svega jedinjenjima azota. Šta će se raditi sa tom otpadnom vodom? I sada u Vojvodini postoje otapdne vode koje se ispuštaju u kanale i reke, zagađuju i podzemne i površinske vode, a Banat je, inače, region u kome imamo problem sa arsenom u pitkim vodama – upitala je Lazićeva.

Kako je naglasila, s obzirom na kapacitet ovih farmi, one su u obavezi da imaju integrisanu dozvolu, pa je upitala i kada će krenuti u proceduru pribavljanja ove dozvole. Navela je u da u Srbiji postoje 63 farme svinja, od kojih je u Vojvodini 25 farmi koje podležu obavezi da pribave ovu dozvolu, ali da nijedna u čitavoj zemlji to nije učinila.

- Kako će zbrinjavati uginule životinje? S obzirom na kapacitete farmi, koje će kafilerije biti sposobne u Srbiji da prihvate ove uginule životinje? Mislim da je veoma važno da Ministarstvo odgovori na vreme, da bismo znali šta nas čeka prilikom sklapanja ugovora – zaključila je poslanica LSV Nada Lazić.

(BILSV, 07.05.2015)



Događaji | Četvrtak, 02. 06. 2011. | Komentara: 0

Održan okrugli sto na temu decentralizacije u organizaciji LSV i SPO

NOVI SAD - Složena zajednica kao Srbija ne može biti svedena na jedan uniformni sistem, a njena decentralizacija je osnova njene demokratizacije, istaknuto je danas na okruglom stolu "Decentralizacija: Država-Pokrajina-Lokalna samouprava, policentrični razvoj", koju su u Skupštini grada Novog Sada organizovale LSV i SPO.
Događaji | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Delegacija LSV na VI Kongresu DPS

PODGORICA - Vladajuća partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, održala je danas u Podgorici šesti stranački Kongres, a ujedno se u Crnoj Gori danas obeležava i peta godišnjica nezavisnosti. Od gostiju iz Srbije kongresu su prisustvovali predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je predvodio delegaciju LSV, funkcioner Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i članica predsedništva Srpskog pokreta obnove Snežana Miljanić.
Događaji | Ponedeljak, 09. 05. 2011. | Komentara: 0

Prva regionalna sednica Parlamenta mladih Srbije u Skupštini APV

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine danas je održana prva regionalna sednica Evropskog parlamenta mladih Srbije, na kojoj je učestvovalo oko 50 srednjoškolaca. Među učesnicima današnjeg zasedanja Evropskog parlamenta mladih bili su učenici novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Sekulić, Laza Kostić, Karlovačke gimnazije i učenici srednjih škola Isidor Bajić, Elektro-tehničke i Ekonomske škole u Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook