Da sačuvamo domaću poljoprivredu i domaće poljoprivrednike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 17. 11. 2015. | Komentara: 0

Da sačuvamo domaću poljoprivredu i domaće poljoprivrednike

NOVI SAD – Obraćajući se poslanicima na matrnjem slovačkom jeziku, pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Adam Paljov je istakao da će LSV glasati za usvajanje amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer Liga želi da sačuva domaću poljoprivredu i domaće poljoprivrednike. 

LSV

Govor Adama Paljova prenosima u celosti.

Prodavanjem ili davanjem u zakup najkvalitetnijeg zemljišta stranim firmama, stranim preduzetnicima, poljoprivrednicima i domaćim firmama i preduzetnicima bismo ugrozili domaće poljoprivrednike i postavili bismo ih u neravnopravan položaj kada se radi o prodaji ili o davanju u zakup obradivog zemljišta. Ove i prošlih godina 80% zemljišta su uzimali u zakup domaći poljoprivrednici i time se bavilo blizu 70.000 poljoprivrednika na teritoriji Srbije i, naravno, od toga su živeli i hranili svoje porodice, ali i radnike koji su bili zaposleni na obrađivanju tog zemljišta ili su radili na privatnim gazdinstvima. Ukoliko se usvoji ovaj zakon, takva mogućnost bi se njima ukinula i bilo bi sasvim jasno da finansijske mogućnosti stranih firmi ili poljoprivrednika i domaćih firmi su daleko veće nego što su finansijske mogućnosti domaćih poljoprivrednika.

To bi značilo da bi najkvalitetnije zemljište kupili ili uzeli u zakup stranci i domaći privrednici, a domaćim poljoprivrednicima bi ostalo samo najmanje kvalitetno zemljište koje se ne isplati da se kupuje ili da se uzima u zakup, a ne isplati se ni njihovo obrađivanje. Posledica toga bi bilo dalje osiromašivanje sela, pošto najveći procenat poljoprivrednika živi na selu. A na selu žive, takođe, i radnici koji rade na poljoprivrednim gazdinstvima. Obrađivanjem zemljišta zarađuju za sebe i svoje porodice. 

Životni uslovi na selu su umnogome teži nego u gradovima i usvajanjem ovakvog zakona bili bi još teži, jer mnogi poljoprivrednici, građani, ostali bi bez egzistencijalnih, životnih uslova i bez mogućnosti da se bave poljoprivredom. 

Zbog ovoga što sam govorio i zato što želimo da sačuvamo domaću poljoprivredu i domaće poljoprivrednike, poslanička grupa LSV će glasati za usvajanje amandmana na ovaj zakon.

Hvala lepo.

(BILSV, 17.11.2015)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook