EU ne traži da rasprodamo zemlju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 17. 11. 2015. | Komentara: 0

EU ne traži da rasprodamo zemlju

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas u Skupštini AP Vojvodine šest amandmana Pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, čiji cilj je zaštita poljoprivrednih proizvođača i sprečavanje prodaje zemlje strancima.

LSV

Poslanik LSV Robert Kolar je tokom rasprave je ukazao da Evropska unija ne traži da rasprodamo državno poljoprivredno zemljište niti je tako nešto predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. U nastavku pročitajte transkript njegovog govora:

Najvažniji interes građanki i građana Vojvodine

Spadam u one koji nemaju zemlje više od za nekoliko saksija ili, ajde da kažemo, koliko stane pod jedan orah. Ali znam da čitam, znam da tumačim, znam da pitam ako nešto ne znam. Ne čekam da neko dođe na levu ili desnu stranu da mi nešto objasni. Takođe znam zašto sam ovde izabran, a izabran sam da predstavljam interese građanki i građana Vojvodine. Građani i građani  Vojvodine se bave i poljoprivredom. I da, ja u predloženim amandmanima vidim stvar koja može da spreči katastrofu u koju srljamo ukoliko predložene izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu budu izglasane bez ovih amandmana.
Takođe, znam da je moj posao ovde da ne dopustim bilo kakve zamene teza ili makar da na njih skrećem pažnju. Ovde se zamene teza konstantno dešavaju. Najbolji dokaz za to je što niko od vas, poslanika opozicije u ovom parlamentu, ne govori argumentovano o ovim amandmanima, nego govori o onome šta je bilo. Čuli smo, vrlo jasno, stav pokrajinskog sekretara po pitanju negdašnjih privatizacija. Znam, takođe, od čega se živi u Vojvodini. Znam, takođe, koliko ljudi ostaje bez posla ukoliko ovo, potpuno nepotrebno poklanjanje, priklanjanje, bude usvojeno.
Ne razumem zašto. To od nas niko ne traži, to je opet zamena teza. Tu zamenu teza smo imali i prilikom priče o “Elektrovojvodini” - traži Evropska unija. Ne traži! “Traži Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”. Ne traži! “Traži tržišno otvaranje”. Nigde ne kaže da nemamo pravo da zaštitimo svoje ljude. Da stimulišemo i motivišemo savoje ljude. Da afirmišemo svoje i time napredujemo. Da otvaramo konkurenciju - da. 

Dosledni 25 godina 

Liga socijaldemokrata Vovjodine preuzima ,da kažemo prioritetno delovanje u Vojvodini, razlozi za to nisu predizborni - izbora nema. Razlozi za to su što 25 punih godina vodimo doslednu politiku, što ne menjamo stranke, što ne menjamo poslaničke klubove, nego 25 godina radimo na zaštiti interesa građanki i građana Vojvodine. I to ćemo i nastaviti da radimo. I naravno, da, mi ćemo glasati za predložene amandmane jer su od nas i potekli, jer je kompletna aktivnost i potekla od Lige socijaldemokrata Vojvodine i prepoznata je. To je dobro.
Evropska unija, kao što sam rekao, ništa ne traži od nas. Ja razumem da je evropska integracija mnogima novi pojam. Ali EU je unija, udruživanje. Pa s kim i kako da se udružimo, čime da se udružimo, ako poslednji resurs stavljamo na poklon? Ako oduzmemo sami sebi poslednji resurs? Ako oduzmemo sami sebi ono što od nas niko ne traži da oduzmemo. Pa kome trebamo? Kako da se udružimo i zašto da se udružimo? Ko će da nas uzme?
Kao i u svemu, i ovog puta Srbija opet ide iz krajnosti u krajnost. Da udruživanje. Da, zaštiti i stimuliši svoje. LSV naravno da stoji iza ovih predloženih amandmana i naravno da će za njih glasati.  

(BILSV, 17. 11. 2015)




Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook