Grujić položio venac braniocima Beograda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 10. 10. 2015. | Komentara: 0

Grujić položio venac braniocima Beograda

BEOGRAD – Povodom obeležavanja stogodišnjice borbi za odbranu Beograda, oktobra 1915. godine, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i pomoćnik za zaštitu kulturnog nasleđa Milan Micić, položili su danas venac na mesto spomen ploče borcima Sremskog dobrovoljačkog odreda i braniocima Beograda na raskrsnici ulica Mile Alasa i Cara Uroša u Beogradu.

lsv

Nakon toga, venac su položili i na spomenik Ignjatu Kirhneru komandantu Sremskog dobrovoljačkog odreda na Novom groblju u Beogradu.
U odbrani Beograda oktobra 1915. godine učestvovao je i najvećim delom izginuo Sremski dobrovoljački odred formiran 1914. godine koji je dejstvovao ka Sremu i jednim delom se sastojao od srpskih dobrovoljaca iz Srema.
– Pokrajinska vlada ovakve velike godišnjice obeležava sa osećajem ponosa” rekao je nakon polaganja venca resorni sekretar Grujić i dodao da “ je svojim junaštvom i hrabrošću sremski dobrovoljački odred zadivio i ostavio u sećanju svoje živote za slobodu ove zemlje. Reči komandanta Gavrilovića su istoriji poznate i počinju rečima “junaci…obraz Beograda, naše prestonice mora da bude svetao…” i pored toga na ovom mestu izginulo je 40 mladih ljudi, zbog kojih mi danas imamo obavezu da pamtimo naše značajne istorijske datume, poštujemo njihova herojska dela, ne samo zbog prošlosti, već i odnosa prema budućim generacijama – zaključio je svoje izlaganje sekretar Grujić.
Vidoje Golubović iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine njihovih potomaka i poštovalaca ovom prilikom je rekao da je na današnji dan te 1915. godine, Beograd poslednji put bio slobodan i kada je vojska krenula da se povlači ka Kumodražu, pamti se junačko ponašanje žena i dece, koje su prinosile bombe vojnicima, braniocima Beograda. Zbog negovanja kako istorije, tako i naših heroja Udruženje je osnovalo časopis “Dobrovoljački glasnik” u kome se nalaze brojni značajni istorijski podaci, kako bi pokolenja nakon nas znala, šta se sve dešavalo na ovim našim prostorima.

(BILSV, 10. 10. 2015)



Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Sastanak LSV u Beloj Crkvi

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, predsednik Izvršnog odbora Saša Šućurović i sekretarka Izvršnog odbora Nataša Lalić posetili su  opštinski odbor LSV u Beloj Crkvi.
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook