Hitno povući Zakon o poljoprivrednom zemljištu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 10. 11. 2015. | Komentara: 0

Hitno povući Zakon o poljoprivrednom zemljištu

NOVI SAD - Pokrajinska vlada saopštila je danas da se izričito protivi prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta, te da zato insistira na povlačenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure u Skupštini Srbije. 

LSV

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški je precizirao da se na osnovu zakonskog predloga državno zemljište daje na 30 godina i to 30 odsto zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi i to "jednom pravnom licu" na osnovu direktornog dogovora sa komisijom Ministarstva poljoprivrede. On je naveo i to da u predlogu nema niti jedne reči o otvaranju novih radnih mesta u agraru, novom zapošljavanju, kao i o investicijama po hektaru.

Bogaroški je rekao da oko 80 odsto zakupaca državnog zemljišta na teritoriji Vojvodine jesu fizička lica, odnosno, individualni poljoprivrednici, pa se na taj način "njima iz ruku izbija najbolji deo državne zemlje". 

On je precizirao da u Pokrajini ima oko 450.000 hektara državnog zemljišta, od čega su 320.000 hektara oranice, a ostalo su utrine, pašnjaci i zemlja slabijeg kvaliteta. To bi značilo, dodao je Bogaroški, da bi oko 150.000 hektara bilo dato u dugoročni zakup od 30 godina, da li domaćim tajkunima ili stranim investitorima, što kako je zaključio, nije toliko bitno.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, na kojoj su govorili vojvođanski premijer Bojan Pajtić, potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški i još sedam sekretara, na taj dokument će biti poslati amandmani iz Skupštine Vojvodine, a ukoliko Predlog zakona ne bude povučen iz procedure i ukoliko institucionalna sredstva ne urode plodom, građani će biti pozvani na proteste.

(BILSV, 10.11.2015)



Događaji | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 45 opština ne koristi adekvatno simbole APV

Zrenjanin, Novi Sad, Bela Crkva, Kula, Sremska Mitrovica, Irig i Ruma su lokalne samouprave u kojima se odluka o korišćenju simbola AP Vojvodine ne poštuje. Ako sam ja mogla za pet minuta da saznam gde sve nisu istaknute zastave Autonomne pokrajine Vojvodine, ne mogu da verujem da pokrajinski sekretarijat za 14 ili 15 meseci nije našao za shodno da tu informaciju proveri – istakla je na današnjoj sednici pokrajinske skupštine poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević, navodeći lokalne samouprave u kojima nisu istaknuti simboli pokrajine.
Događaji | Četvrtak, 07. 12. 2017. | Komentara: 0

O planu za stopiranje egzodusa stanovnika i visokim putarinama

Ako se na jednom od najeminentnijih sajtova za traženje posla nalaze podaci da  je od 1681 slobodnog radnog mesta 1100 u Beogradu, kako vlast misli da se bavi decentralizacijom i pronalaženjem mogućnosti za razvoj malih mesta, malih preduzetnika, osnaživanjem poljoprivrednih domaćinstava? – pitala je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ministara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.
Događaji | Utorak, 05. 12. 2017. | Komentara: 0

Čanak u Gruziji o evropskim integracijama Srbije

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak sastao se danas sa predsednicom Odbora za evropske integracije Parlamenta Gruzije Tamar Kulordavom. Razgovarali su o problemima koje obe države imaju i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta obeju država.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook