Hitno rešiti status DP Novi Sad Gas i sprečiti privatizaciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 09. 2015. | Komentara: 0

Hitno rešiti status DP Novi Sad Gas i sprečiti privatizaciju

NOVI SAD, 4. septembar – Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić ukazao je danas ponovo na tihu privatizaciju DP “Novi Sad Gas”.  

LSV

On je ukazao da se ni nedelju dana nakon prvog poziva gradske vlasti, JP ”Srbijagas” i republičke vlasti nisu oglasile o upozorenju LSV.
 
Kravić je na konferenciji za novinare, održanoj ispred sedišta DP “Novi Sad Gas” u Novom Sadu, predočio da je na osnovu podataka koje ima, jasno da se na “tih, ali vrlo nameran način” radi u smeru privatizacije DP “Novi Sad Gas” i ponovo pozvao gradonačelnika Novog Sada, ali i “Srbijagas” da reše ovaj problem. Kravić je na ulazu u  preduzeće zalepio plakate na kojima piše "Ovo je vlasništvo građanki i građana Novog Sada" i podsetio da je gasna mreža nastala što ulaganjima grada, što samim građana.
 
Gde su sredstva koja građani plaćaju
 
Predsednik GrO LSV Novi Sad je upozorio i da se o potencijalnom strateškom partneru  DP “Novi Sad Gas” i o procesu privatizacije sve radi ispod žita, da se ništa ne zna, da se u nezvaničnim pričama pojavljuju neki ljudi iz Kazahstana, pa neka fondacija iz Londona i slično.
 
– Pričaju se razne priče, a iza se radi proces privatizacije. Tu je problem. Ništa nije transparentno, a po meni je najveći problem što se “Srbijagas” ne određuje prema DP “Novi Sad Gas” iako je poverilac za sedam milijardi. Imate dužnika koji vam je dužan sedam milijardi dinara i vi se pravite ludi, zato što imate ne znam kakav interes ili nemate nikakav interes ili hoćete da napravite neku akrobaciju – istakao je on.
 
Kravić je ukazao i da se dug prema “Srbijagasu” pravi godinama, da je varirao od dve do pet milijardi, pa je sada narastao na sedam, a da je “Srbijagas” u tom periodu jedino prošle godine blokirao račun “Novi Sad Gas”-a, što je po zakonu bio dužan da uradi.
– Gde su ta sredstva otišla? Ko je ta sredstva potrošio, ako je dug prema Srbijagasu i dalje toliki. Građani plate, znači, negde bi moralo da bude to iskazano – zapitao je Kravić.
 
Rešenje javno preduzeće
 
Komentarišući najave iz Srbijagasa da bi problem mogao biti rešen pripajanjem DP “Novi Sad Gas” tom preduzeću, Kravić je ocenio da bi to imalo smisla iz ugla potrošača jer bi, za razliku od nekog privatnog vlasnika, “Srbijagas” ipak vodio računa o tome kako formira cenu gas. Međutim, dodao je Kravić, iz ugla građana situacija bi bila gotovo identična privatizaciji.
 
– Ako je ovo svojina građana Novog Sada, kako će onda građani biti obeštećeni? Da li tako što će imati nižu cenu gasa jedan duži niz godina, pa će se to onda preračunati? Ovo bi bila dodatna pljačka, u smislu da “Srbijagas” sad odjednom preuzme sve ovo. Mi predlažemo da to bude “Novi Sad Gas” kao što što postoji, ali da postane javno preduzeće koje će biti u saradnji, možda nekoj zajedničkoj, kao akcionarsko društvo – rekao je Kravić.
 
Na kraju je upozorio da je ovde u pitanju 50, 60 ili čak 70 miliona evra, koje će biti oteti Novosađanima, što je 10 do 15 puta veća pljačka i šteta od afere sa ATP “Vojvodinom”, koja je gradsku kasu koštala oko četiri miliona evra.
 
Nikoga ne zabrinjava dug
 
Kravić je podsetio da se potrošači gasa u Novom Sadu suočavaju sa iskljulčenjima za 5.000 il i 10.000 dinara duga, dok DP “Novi Sad Gas” bez problema radi iako duguje milijarde.
– DP “Novi Sad Gas” duguje “Srbijagasu” sedam milijardi dinara, to je 65 ili 66 miliona evra. I niko ništa ne preduzima po pitanju privatizacije, odnosno po pitanju naplate dugova – istakao je Kravić. Podsetio je da je u Bečeju napravljeno odličlno rešenje gde su bečejska opština i “Sbijagas” napravili zajedničku firmu, tako da sada u Bečeju postoji javno preduzeće koje građane snabdeva gasom.
 
– Zašto je nemoguće da se to uradi sa Društvenim preduzećem “Novi Sad Gas”? Zato što je dug jednostavno velik dug i zbog toga što neko ima interes da to preduzeće privatizuje i da se na taj način neko osevapi. Šta ćemo mi dobiti time? Mi ćemo dobiti, kao što sam već rekao pre nedelju dana, dobićemo monopol – naveo je Kravić dodajući da će u slučaju monopola građani Novog Sada morati da plaćaju cenu gasa kakvu im taj neko ko bude imao monopol bude diktirao.
 
Problem i imovina

Aleksandar Kravić je upozorio i da su kompletne gasne instalacije na nivou grada imovina Novog Sada, kao i njegovih građana, koji su plaćajući priključke platili izgradnju te mreže. Pozvao je ponovo gradonačelnika i  JP “Srbijagas” da reše ovaj problem.
– Naš je predlog da se ovaj objekat, odnosno kompletna infrastruktura podržavi. Da to bude jedno javno preduzeće koje će najnormalnije, u skladu sa interesima građana, snabdevati građane, jer to je jedino razumno rešenje. Sve drugo je muljačina iza koje LSV nikada neće stati i uvek ćemo ukazivati na to da ovako ne može, da je ovo najpogrešniji način – istakao je on.
 
 
Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook