Intenzivirana saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 17. 10. 2015. | Komentara: 0

Intenzivirana saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

ŠTUTGART/NOVISAD – Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga postaje sve intenzivnija, a Dunavski region nudi šansu za obe pokrajine da zajednički kandiduju i realizuju brojne projekte na obostranu korist, zaključak je sa zajedničke sednice Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine i Odbora za Evropu i međunarodne odnose parlamenta nemačke pokrajine Baden Virtemberg, održane u Štutgartu.

LSV

Sednici je prethodio sastanak članica i članova oba odbora sa predsednikom Parlamenta Baden Virtembrga, Vilfridom Klenkom.
– Vaša poseta pokazuje da su naši odnosi dostigli visok nivo od potpisivanja Zajedničke izjave o namerama, 25.juna prošle godine – kazao je Klenk i izrazio zadovljstvo što će predednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa skupštinskom delegacijom krajem ovog meseca učestvovati na četvrtom po redu Godišnjem forumu  o  Evropskoj strategiji za Dunavski region koja se održava u gradu Ulmu u organizaciji pokrajinske Vlade Baden Virtemberga. Potencijale, iskustva i ideje potrebno je pretočiti u konkretne predloge, složili su se parlamentarci iz dve regije na zajedničkoj sednici. U tom smislu, predstojeći Godišnji forum posvećen EU strategiji za Dunavski region u Ulmu, biće prava prilika da se pokrenu zajednički projekti i da se za njihovu realizaciju potraže sredstva kod evropskih fondova za šta su predstavnici AP Vojvodine već spremni.
– Međuregionalna saradnja sa Baden Virtembergom za nas je jedna od najznačajnijih. Ne samo da nas spaja Dunav, nego nas spajaju i kultura i tradicija naših regiona. Evidentno je da su pojedine oblasti saradnje sadržane u Zajedničkoj izjavi o namerama, kao što su parlamentarna, privredna i poljoprivredna, u stalnom povoju i da ćemo ih i dalje razvijati – ukazala je Maja Sedlarević, predsednca Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju. Dodala je da je pokrajina zainteresovana i spremna da razvija saradnju u mnogim oblastima.
– Za nas je od posebnog značaja da realizujemo već dogovorene manifestacije „Dani Vojvodine u Baden Virtembergu„ i „ Dani Baden Virtemberga u Vojvodini“ posvećene konkretnim temama. Želimo da unapredimo saradnju između naših univerziteta i naučnih instituta, povećamo razmenu studenata i administrativnih službenika koji bi se stručno usavršavali obavljajući radnu praksu u naše dve regije – istakla je Sedlarević u svom obraćanju na sednici.
– Mišljenja smo da bi osim naša dva odbora i drugi parlamentarni odbori mogli intenzivnije da sarađuju, posebno nadležni odbori i institucije u oblasti agrarne politike i poljoprivrede, za čime postoji spremnost. Zatim, formiranje Ženske parlamentarne mreže Podunavskog regiona isto je jedna od tema o kojoj će se razgovarati i na predstojećem sastanku u okviru Dunavskog foruma u Ulmu – navela je Sedlarević. Ona je u Štutgartu posetila i Informacioni centar za žene u okviru Udruženja za međunarodni rad sa omladinom i razgovarala sa predstavnicama te organizacije.
Članicama i članovima Odbora za Evropu i međunarodne odnose uručena je Startegija za inkluziju Roma AP Vojvodine. U diskusiji, domaćine je interesovalo i kakav je odnos centralne vlasti prema Pokrajini kada je u pitanju ostvarivanje njenih nadležnosti, gde je konstatovano da se situacija mora značajno poboljšati. Drugog dana zvanične posete Baden Virtembergu, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine sastao se sa Peterom Hofelihom, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i privrede i njegovim saradnicima kako bi razgovarali o strukturnim fondovima Evropske unije. Članice i članovi Odbora razgovarali su i sa  predsednikom distikta Štutgart Johanesom Šmalcelom i predstavnicima zadružnih organizacija koje su jedan od nosilaca privrednog razvoja pokrajine Baden Virtemberg.

(BILSV, 17. 10. 2015)



Događaji | Subota, 08. 02. 2020. | Komentara: 0

Izborni zakon u Srbiji je loš. Nedopustivo je da je iz Beograda duplo više poslanika, nego iz Vojvodine

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima koje će dovesti do smanjenja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.
Događaji | Nedelja, 02. 02. 2020. | Komentara: 0

Država malo pomaže zanatlijama, malim i srednjim preduzećima!

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je sinoć predstavnicima Vlade Srbije na probleme i visoke namete sa kojima se susreću mali privrednici u zanatlije u Srbiji.
Događaji | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Zakon o arhivskoj građi centralizuje arhive

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazic rekla je da se na Zakon o arhivskoj građi čekalo od 1994. godine, ali da se u njemu vidi tendencija centralizacije arhiva. Prema njenim rečima, to za LSV nije prihvatljivo, pogotovo što na teritoriji AP Vojvodine postoje nacionalne zajednice kojima treba pružiti mogućnost da brinu o svojim arhivama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook