Intenzivirana saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 17. 10. 2015. | Komentara: 0

Intenzivirana saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga

ŠTUTGART/NOVISAD – Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga postaje sve intenzivnija, a Dunavski region nudi šansu za obe pokrajine da zajednički kandiduju i realizuju brojne projekte na obostranu korist, zaključak je sa zajedničke sednice Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine i Odbora za Evropu i međunarodne odnose parlamenta nemačke pokrajine Baden Virtemberg, održane u Štutgartu.

LSV

Sednici je prethodio sastanak članica i članova oba odbora sa predsednikom Parlamenta Baden Virtembrga, Vilfridom Klenkom.
– Vaša poseta pokazuje da su naši odnosi dostigli visok nivo od potpisivanja Zajedničke izjave o namerama, 25.juna prošle godine – kazao je Klenk i izrazio zadovljstvo što će predednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sa skupštinskom delegacijom krajem ovog meseca učestvovati na četvrtom po redu Godišnjem forumu  o  Evropskoj strategiji za Dunavski region koja se održava u gradu Ulmu u organizaciji pokrajinske Vlade Baden Virtemberga. Potencijale, iskustva i ideje potrebno je pretočiti u konkretne predloge, složili su se parlamentarci iz dve regije na zajedničkoj sednici. U tom smislu, predstojeći Godišnji forum posvećen EU strategiji za Dunavski region u Ulmu, biće prava prilika da se pokrenu zajednički projekti i da se za njihovu realizaciju potraže sredstva kod evropskih fondova za šta su predstavnici AP Vojvodine već spremni.
– Međuregionalna saradnja sa Baden Virtembergom za nas je jedna od najznačajnijih. Ne samo da nas spaja Dunav, nego nas spajaju i kultura i tradicija naših regiona. Evidentno je da su pojedine oblasti saradnje sadržane u Zajedničkoj izjavi o namerama, kao što su parlamentarna, privredna i poljoprivredna, u stalnom povoju i da ćemo ih i dalje razvijati – ukazala je Maja Sedlarević, predsednca Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju. Dodala je da je pokrajina zainteresovana i spremna da razvija saradnju u mnogim oblastima.
– Za nas je od posebnog značaja da realizujemo već dogovorene manifestacije „Dani Vojvodine u Baden Virtembergu„ i „ Dani Baden Virtemberga u Vojvodini“ posvećene konkretnim temama. Želimo da unapredimo saradnju između naših univerziteta i naučnih instituta, povećamo razmenu studenata i administrativnih službenika koji bi se stručno usavršavali obavljajući radnu praksu u naše dve regije – istakla je Sedlarević u svom obraćanju na sednici.
– Mišljenja smo da bi osim naša dva odbora i drugi parlamentarni odbori mogli intenzivnije da sarađuju, posebno nadležni odbori i institucije u oblasti agrarne politike i poljoprivrede, za čime postoji spremnost. Zatim, formiranje Ženske parlamentarne mreže Podunavskog regiona isto je jedna od tema o kojoj će se razgovarati i na predstojećem sastanku u okviru Dunavskog foruma u Ulmu – navela je Sedlarević. Ona je u Štutgartu posetila i Informacioni centar za žene u okviru Udruženja za međunarodni rad sa omladinom i razgovarala sa predstavnicama te organizacije.
Članicama i članovima Odbora za Evropu i međunarodne odnose uručena je Startegija za inkluziju Roma AP Vojvodine. U diskusiji, domaćine je interesovalo i kakav je odnos centralne vlasti prema Pokrajini kada je u pitanju ostvarivanje njenih nadležnosti, gde je konstatovano da se situacija mora značajno poboljšati. Drugog dana zvanične posete Baden Virtembergu, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine sastao se sa Peterom Hofelihom, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija i privrede i njegovim saradnicima kako bi razgovarali o strukturnim fondovima Evropske unije. Članice i članovi Odbora razgovarali su i sa  predsednikom distikta Štutgart Johanesom Šmalcelom i predstavnicima zadružnih organizacija koje su jedan od nosilaca privrednog razvoja pokrajine Baden Virtemberg.

(BILSV, 17. 10. 2015)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook