Izložba o 250 godina Šajkaškog bataljona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 20. 05. 2013. | Komentara: 0

Izložba o 250 godina Šajkaškog bataljona

NOVI SAD /ТITEL – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posetio je u okviru manifestacije Noći muzeja Titel, gde je povodom obeležavanja dva i po veka šajkaškog bataljon otvorena izložba "Šajkaški bataljon 250 godina".

LSV

Nakon otvaranja izložbe održana je i tribina "Od titelskih Šajkaša do naše retne flotile". Izložba je postavljena u u Srednje tehničkoj školi "Mileva Marić".
– Ovo je ujedno i prilika da izložba, koja je organizovana od strane puno saučesnika izađe pred publiku, a kada je u pitanju šajkaški bataljon, u obeležavanju njegovog jubileja uključeni su pored Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Grad Novi Sad, Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine, i Arhiv Novog Sada, opštine Titel, Žabalj i mnogi drugi činioci. To je samo dokaz da ono čime se ponosimo, a to je u ovom slučaju postojanje Šajkaša na našim prostorima, možemo svi zajedno da negujemo, kroz niz manifestacija posvećenih njima – naveo je Grujić.
Dodao je da će pored ovog jubileja, sledeće godine na sličan način biti obeleženo i 250 godina Banatske regimente i 100 godina od početka prvog Svetskog rata, da bi 2016. godine usledila godišnjica Petrovaradinske bitke.
– Sve su to značajni istorijski događaji u kojima su učestvovali naši preci i koji nam služe za ponos. Kada je reč o Noći muzeja, istakao bih da je ovo veče kada kultura treba da izađe iz velikih gradova i nađe svoje uporište u manjim sredinama, jer to je priča o decentralizaciji, koja i jeste uslovno rečeno politika sekretarijata koji vodim – zaključio je Slaviša Grujić.

(BILSV, 20. 05. 2013.)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook