Jovanović primio učesnike srpsko-nemačkog programa razmene

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 28. 09. 2015. | Komentara: 0

Jovanović primio učesnike srpsko-nemačkog programa razmene

NOVI SAD - Učesnice i učesnice projekta đačke razmene "Tipično srpsko – tipično nemačko, sličnosti i razlike" danas je u zgradi Vlade Vojvodine primio Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

LSV

Ovaj projekat već šestu godinu realizuju đaci i profesori Zrenjaninske gimnazije i Gimnazije „Sveti Mihajlo" iz Švebiš Hala (Baden-Virtemberg).
Jovanović je u pozdravnom govoru naglasio da je ovaj vid saradnje dveju gimnazija izuzetno značajan za đake, jer ‒ pored izučavanja živog jezika ‒ mladi ne samo da imaju prilike da upoznaju istoriju, kulturu i uređenje jedne države i njen obrazovni sistem, već imaju i direktan uvid u svakodnevni život svoje generacije.
– Gosti su smešteni u porodicama svojih vršnjaka i tako se još više zbližavaju, jer imaju međusobni lični kontakt. Mladi, gde god se nalazili ‒ u ovom slučaju u Srbiji ili Nemačkoj ‒ među sobom lako, bez opterećenja komuniciraju jer imaju iste želje i iste ciljeve. To je izuzetno lep primer kako se može izvanredno sarađivati bez imalo predrasuda – rekao je Jovanović. U ovogodišnjoj đačkoj razmeni učestvuje petnaest učenika prvog i drugog razreda. Oni su s profesorkama nemačkog jezika ‒ Malinom Jovanović i Violetom Perin ‒ boravili u Nemačkoj od 13. do 20. maja ove godine. Tamo su imali priliku da vide kako funkcioniše školska svakodnevica njihovih domaćina. Znanje jezika vežbali su družeći se u školi i u porodicama gde su bili smešteni, ali i radeći na projektu. Ove godine to je bila jednočasovna radio-emisija koju su snimali uživo. Prva razmena đaka ostvarena je u junu 2009. godine, a do danas bilo je ukupno dvanaest susreta, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata.

(BILSV, 28. 09. 2015)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook