Ko će obeštetiti pčelare? Šta je sa Fruškogorskim koridorom?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 30. 07. 2015. | Komentara: 0

Ko će obeštetiti pčelare? Šta je sa Fruškogorskim koridorom?

BEOGRAD - Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Republike Srbije Nenad Čanak zatražio je danas informacije o uzroku pomora pčela u Banatu i upitao ko će nadoknaditi tu štetu. On je, takođe, upitao je i kako će se finansirati radovi na Fruškogorskom koridoru i održavanje putne infrastrukture u Vojvodini. 

LSV

Potrovano 3.000 košnica pčela

Postavljajući pitanje ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković na sednici Skupštine Srbije, Čanak je istakao da je došlo do masovnog pomora pčela, naročito u Kikindi i Zrenjaninu, kakvog nije bilo u proteklih 40 godina, te da je potrovano do sada 3.000  košnica i da je šteta preko pola miliona evra. 

- Pčelari su očajni, neće biti meda, a to im je izvor prihoda. Utvrđivanje uzroka tog trovanja je u toku, ali istraga tapka u mestu, a trovanje se i dalje nastavlja. Pčelari su mi rekli da inspekcije neće da odrade posao do kraja, da se otkrije ko je prouzrokovao ovaj pomor, jer ja za to prekršajna drakonska kazna od jedan do tri miliona dinara. Sumnja se da je uzrok za sve ovo proizvoljno i neadekvatno korišćenje pesticida koje je dovelo do ove katastrofe - naveo je poslanik LSV. 

On je naveo da je 2009. godine formirana Agencija za hemikalije, za koju je opremu kupila EU i to platila 3,2 miliona era, uključujući i obuku kadrova, ali je ona 2012. u, kako je ocenio, opštoj histeriji gašenja agencija, ugašena, a LSV je marta ove godine tražila da se ona ponovo osnuje, da bi se kontorlisalo to kakve se hemikalije koriste i kakvo se seme uvozi. Međutim, to se nije dogodilo, pa, kako je rekao Čanak, više niko ne radi poređenja i ne analizira štetne posledice ovakvih događaja. 

- Posle ovoga što nam se dogodilo u vezi sa pčelama, mi ćemo biti u situaciji da se med uvozi iz inostranstva, uvoznici će zaraditi na proviziji, pčelari će ostati bez izvora prihoda a mi nećemo znati šta se u tom medu nalazi. Dakle, ko vodi brigu o vrsti i kvalitetu hemijskih sredstava i semena koji se uvoze? Postoji indicija da je seme suncokreta pre setve bilo tretirano hemikalijama koje su otrovne - ko o tome brine, šta je Ministarstvo poljoprivrede preduzelo po tom pitanju pošto je ono nadležno za kontrolu uvoza hemikalija i semena i da li će nadoknaditi štetu pričinjenu pčelarima - upitao je Čanak.

On je ministarku Bogosavljević Bošković upitao i da li može vojvođanska administracija da formira agenciju za hemikalije koja će se baviti time na teritoriji AP Vojvodine, ukoliko to ne može da se formira na nivou Republike Srbije. Nakon što je saslušao odgovor ministarke, Čanak je konstatovao da ona nije odgovorila na pitanje ko je pčele otrovao i ko će da plati štetu.

Kako napreduje Fruškogorski koridor

Predsednik poslaničke grupe LSV je upitao ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović kako napreduju aktivnosti na izgradnji Fruškogorskog koridora, pošto Pokrajina nema nadležnost za ovu kategoriju puteva, ali će finansirati izradu idejnog projekta. On je ukazao da, sudeći po njenim izjavama, ovaj koridor je među prioritetima obnove i izgradnje puteva Srbije u naredne četiri godine. 

- Kako će se dalje finansirati radovi vredni oko 100 miliona evra i kad se očekuje završetak radova? Jer, prilikom usvajanja leks specijalisa za Beograd na vodi, postavili smo pitanje da li će se i za izgradnju tunela kroz Frušku goru doneti leks specijalis, ali je premijer (Aleksandar Vučić) je izjavio da za ovaj posao nije potreban takav zakon jer se radi o projektu male vrednosti u odnosu na Beograd na vodi i da to možemo sami da finansiramo. Zato i pitam kako napreduju aktivnosti na ovom "malom poslu" - istakao je Čanak.

Nadovezavši se na ovo, on je tražio informaciju i šta je se finansiranjem ukupne putne mreže u Vojvodinim, s obzirom na to da je održavanje puteva drugog reda preneto na pokrajinu, ali ne i finansiranje. 

Stanovnici Laćarka gube plombe na putevima

- U mestu Laćarak, u opštini Sremska Mitrovica, Republika je imala nadležnost nad magistralim putem kroz to mesto ali radovi nikad nisu počeli. Učesnici u saobraćaju se žale da u toku kretanja tim putem imaju dentalnih problema, pošto im ispadnu plombe kad prođu tim putem, i amortizeri na vozilima trpe ozbiljna oštećenja. Situacija je složena i između Rume i Novog Sada, jer kamioni prolaze kroz Irig, a ponekad im šleper uleti u dvorište. Na putu prema Zrenjaninu ljudi i dalje ginu. Trebalo je dakle, da se sve to reši do - sutra. Jer je ministar finansija, kako sam iz press klipinga koji se bavi finansiranjem Vojvodine, uspeo da saznam - napomenuo je Čanak, pokazujući poslanicima u Skupštini Srbije parčence papira na kojem je bila jedina objavljena vest u novinama o finansiranju Vojvodine, 

- Odakle vi mislite da se to plaća? Ko će to da plati i hoće li iko obratiti pažnju na ovakve budalaštine, a to je da se prenesu ingerencije, ali ne i sredstva - dodao je šef poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini. Nakon što je ministarka Mihajlović rekla da novac nije prebačen jer preduzeće nije formirano, Čanak je odgovorio pitanjem - kako može da se formira preduzeće kada nisu prebačene pare za to.

- I ta priča o tome da nešto vojvođanska administracija nije uradila, a mogla je da uradi, u istovremenom stalnom izbegavanju da se prebace sredstva - to jednostavno ne stoji. Zbog toga mislim da bi trebalo još jednom da se razmisli o ovakvom odnosu prema građanima Vojvodine koji trpe, kao građani Laćarka, situaciju u kojoj smo, a to je da su oni bukvalno odsečeni od sveta - dodao je.

Transport migranata u zaključanim vagonima

Nakon ocena pojedinih poslanika u parlamentu da migranti narušavaju normalan život građana u Kanjiži i Subotici, Čanak je rekao da je to sasvim logično, ali da to hoće da se desi i kad su poplave, cunami... 

- A naši susedi u EU, recimo Mađarskoj, ih transportuju preko svoje teritorije u zaključanim vagonima. Kraj šina na kojima idu zaključan vagoni obično vode do krematorijuma, a to je ono za šta bih se ja ozbiljno stideo kada bi se ovoj zemlji desilo - zaključio je Nenad Čanak.

(BILSV, 30.07.2015) 



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook