Lazić: Fruška gora sve manje liči na nacionalni park

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 01. 03. 2016. | Komentara: 0

Lazić: Fruška gora sve manje liči na nacionalni park

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić ukazala je na današnjoj sednici Skupštine Srbije na veliku seču šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, gde je u poslednje vreme posečeno 10 hektara šuma. Ona je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine upitala zašto je dozvoljen tako veliki obim seče bagrema, da li je u pitanju bespravna ili sanitarna seča stabala i da li crkva ne mora da poštuje ekološke zahteve i preporuke ako je tačno da je nalog za seču dao manastir.


Sve više se pretvara u golet

Lazić je u svom poslaničkom pitanju istakla da fruškogorski Nacionalni park sve manje liči na park, a sve više se pretvara u golet zbog masovne seče šume. Poslednji zahtev za seču preko 10 hektara šume je, kako su objavili mediji, stigao od obližnjeg manastira Vrdnik koji je ovu šumu dobio u postupku restitucije.
- Međutim u Nacionalnom parku  kažu da je seča šume izvršena na osnovu plana seče, koji je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, a uradio Šumarski fakultet u Beogradu i da još uvek nije imovina predata manastiru, odnosno da nije restitucija završena. Posečena su osušena i trula, zakržljala stabla i na njihovom mestu će biti zasađen hrast kitnjak koji je, inače, autohtona vrsta. Teško je poverovati da je nastala epidemija sušenja i da je moralo na ovakav način i ovako masovno da se seče – istakla je poslanica LSV.
Ona dodaje i da ekolozi, za razliku od šumara, ukazuju da će sečom šuma biti narušen ekosistem. I da će, primera radi, pčele, koje su brojne na ovom potezu, sada biti uskraćene za bagremov cvet. Takođe, preti opasnost od erozije, a posebno će biti problem gubitak lisne mase jer će doći do većeg zagađenja vazduha. 

Sanitarna ili bespravna seča kod Brankovca i Rohalj baze

Nada Lazić je napomenula da se građani žale i da se u potezu Rohalj baza pravi masakr od seče, a spominju i da je isečena bukova šuma kod Brankovca.
- Da li je i ovo sanitarna seča ili se radi o jednoj bespravnoj seči? Ne pamti se da se ovoliko stabala izvlačilo iz Fruške gore – ukazala je ona. Podsetila je da pored regularne seče postoji i divlja seča, pa je samo u 2015. godini Nacionalni park Fruška gora podneo 47 prijava zbog bespravne seče od čega je 29 bilo protiv poznatih lica, što znači da se neki ljuti bave biznisom bespravne seče. I tom prilikom je napravljena šteta od preko dva miliona dinara, naglasila je poslanica Lige.
- S obzirom na to da je nadležnost nad Nacionalim parkom u rukama Ministarstva i da je oduzeta pokrajini, ja postavljam pitanje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, zašto je dozvoljeno ovako veliki obim seče bagrema i da li crkva ne mora da poštuje ekološke zahteve i preporuke, ako je tačno da je nalog za seču dao manastir – upitala je Nada Lazić i zatražila informaciju da li je kod Brankovca i Rohalj baze u pitanju bespravna ili sanitarna seča stabala i da li su na ogoljenim površinama zasađena nova stabla.
U ime stanovnika sremskomitrovačkog naselja Laćarak, narodna poslanica LSV je ukazala Ministarstvu poljoprivrede na problem nekontrolisanog bacanja uginulih svinja i pojavu divljih deponija u meliorativnim kanalima. Kako je navela, u ovom mestu ne postoji organizovan način uklanjanja životinjskih leševa, a selo je poznato po velikom broju uzgajivača svinja i ove bi životinje morale da se na bezbedan način transportuju i uništavaju u kafilerijama. Zbog toga se meštani često žale na smrad i na zagađenje životne sredine, ali do sada niko nije rešio njihov problem.

(BILSV, 01.03.2016)




Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook