LSV će pobediti, Kostreš će biti gradonačelnik Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 12. 04. 2016. | Komentara: 0

LSV će pobediti, Kostreš će biti gradonačelnik Zrenjanina

ZRENJANIN – Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da će LSV pobediti na predstojećim izborima u Vojvodini, a da će Bojan Kostreš biti gradonačelnik Zrenjanina. On je na konvenciji LSV poručio da ligaši i ligašice moraju biti i u Narodnoj skupštini Republike Srbije da bi učestvovali u promeni Ustava.

Transkript govora Dušana Jakovljeva možete pročitati u nastavku.

Vojvodinu, digni glavu i diktiraj

Dame i gospodo,

drugarice i drugovi,

dragi prijatelji,

Ne mogu da se ne vratim na ono što smo malo pre videli. Na mesto, što treba gledati, ne samo u kampanji, nego gotovo svakodnevno.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine obraća se Vojvođanima i traži od njih da ne podrže ustavni referendum. Vojvođani odgovaraju tako što ga poslušaju i što referendum u Vojvodini ne prođe. Međutim, u drugim delovima Srbije prođe i mi tako dobijemo Ustav. Ja danas ne znam ni čoveka, ni organizaciju, ni humanitarnu, ni državnu, ni vladinu, ni nevladinu, ni političku koja ne insistira na tome da se taj Ustav promeni.

Ostaje pitanje: Zašto su čekali deset godina? Ostaje pitanje: Zašto nas nisu poslušali 2006. godine? Ostaje pitanje zašto smo 48 sednica Skupštine AP Vojvodine čekali da bi svima postalo jasno ono o čemu govori Liga socijaldemokrata Vojvodine a to je da su Vojvođani oštećeni prilikom prodaje Naftagasa. Ostaje, takođe, pitanje, zašto još uvek nije održana sednica Skupštine AP Vojvodine vezana za događaje u Gakovu od 18. marta kada smo istog dana tražili da se ta sednica održi. Zašto je od 2000. do 2008. dok su Skupštinu AP Vojvodine vodili ligaši Nenad Čanak, pa onda Bojan Kostreš, prema Narodnoj Skupštini otišlo 38 predloga zakona ili izmena zakona i 34 puta se u Narodnoj skupštini branili amandmani od strane Skupštine AP Vojvodine? Odgovor se čini u sledećem – spuštena glava sluša i spuštena glava hvata beleške, dignuta glava razgovara, dignuta glava pregovara i dignuta glava diktira. Zato je naša osnovna poruka: DIGNI GLAVU VOJVODINO! Digni glavu Vojvodino i diktiraj!

Polurečenice u Ustavu i zakonima

Polurečenice se nalaze u Ustavu, polurečenice se nalaze u sistemskim zakonima. Njihov nastavak moramo da izdiktiramo. Nema te centralne, centralističke ili kakve hoćete vlasti u Srbiji koja neće da prihvati rečenicu: „AP Vojvodine je neodvojivi deo Srbije“. Ko to spori? Ali to nije cela rečenica. Cela rečenica sadrži u sebi i ovaj deo: „Vojvodina je svojom voljom unela u Srbiju svoju autonomiju, svoju teritoriju, svoje resurse i tako postala konstituent Srbije“. Ima li većeg pradoksa da država donosi Ustav kojim ugrožava samu sebe?  Ima li većeg paradoksa od toga da se donosi Ustav direktno uperen protiv trećine te države? Ja mislim da nema i zato moramo da budemo tamo da bismo taj Ustav menjali.

U tom istom Ustavu postoji rečenica koja kaže: „Autonomnoj pokrajini Vojvodini pripadaju i izvorni prihodi utvrđeni zakonom“. To opet nije cela rečenica, dragi prijatelji. Neko mora da bude tamo da bi izdiktirao njen kraj. A njen kraj glasi: „utvrđenih zakonom, koji donosi Skupština AP Vojvodine.“ U protivnom, to nisu izvorni prihodi. U protivnom, to su ustupljeni prihodi ili preneti prihodi. Kako da vam kažem, nama ne treba ništa ustupljeno, nama ne treba ništa preneto. Nama treba naše a mi ćemo ustupiti i predati u dinar onoliko koliko treba, u dan kad je određeno da se to dogodi. To su razlozi zbog kojih moramo da budemo tamo kad se o Ustavu bude govorilo.

Ima još jedno. Da li imate utisak ponekad da se taj Ustav već menja? Ali se menja na obrnut način, tako što se donose zakoni, malo neobični, koji će sutra biti samo okvir za taj Ustav. Obratite pažnju na Zakon o krivičnom postupku, obratite pažnju na Zakon o parničnom postupku. Šta se tamo dešava? Načelo materijalne istine zamenjuju načelom sudijske prakse. To kod nas ne postoji. Toga u Ustavu nema. Dakle, mora Liga da bude tamo da vidi o čemu se to zapravo radi.

Da li umemo? Umemo. Ko je dao ton malo pre u pominjanoj raspravi o promeni političkog sistema? Pa Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Glasaj za Ligu

Dvadeset četvrtog aprila će ljudi da kažu svoju volju. 24. će da kažu šta su odlučili, 24. će da biraju. Kad se bira između dve ili više stvari koje su podjednake, koje su slične, onda imaš problem, razmišljaš, ovde valja nešto, ovde valja nešto drugo, pa šta mi je sada bolje. Ali ako pred sobom imaš Ligu socijaldemokrata Vojvodine sa onim što je uradila za 26 godina, a pored toga sve ostalo, onda mislim da nemaš apsolutno nikakav problem oko izbora i ne mojte da neko pominje problem - imam tri listića, imam različite brojeve, kako će da se snađe. Dignuta glava vidi, LSV Nenad Čanak bez obzira koji je broj pred sobom. Dignuta glava vidi Nenada Čanka kao prvog na listi, bez obzira koji je broj pored toga i tu problema nema. I ja imam hrabrosti pred vama, u ova dva mikrofona da izgovorim, da će Liga socijaldemokrata Vojvodine pobediti u Zrenjaninu, da će Liga pobediti na pokrajinskim izborima i da će Liga u Narodnoj skupštini imati respektabilnu poslaničku grupu koja će umeti da se izbori, između ostalog, i sa donošenjem Ustava.

Pre četiri godine na konvenciji u Zrenjaninu, ja sam dobio najveći aplauz kada sam izgovorio rečenicu koja je glasila ovako: Voleo bih da Bojan Kostreš bude moj gradonačelnik. Nije bio. I ja sam četiri godine smišljao novu rečenicu. S jedne strane da bih dobio veći aplauz, a s druge strane da bi bio. I smislio sam. S njom se večeras opraštam od vas, a ona glasi ovako: Posle 24. aprila Bojan Kostreš će biti gradonačelnik Zrenjanina.

Živela Vojvodina. Hvala vam lepo.

 

(BILSV, 11.04.2016)




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook