LSV podržava Izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 11. 12. 2015. | Komentara: 0

LSV podržava Izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine Saša Homanov kazao je da će poslanici LSV podržati Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za period januar – septembar 2015. godine.

LSV

Novi ustav bi rešio problem finansiranja Vojvodine

Homanov je tokom skupštinske rasprave istakao da su za prvih devet meseci u AP Vojvodini ostvareni prihodi u iznosu od 45,78 milijardi dinara ili 71,6 odsto od planiranih 63,9 milijardi dinara. Prema njegovim rečima, ukupni rashodi i izdaci vojvođanskog budžeta izvršeni su u iznosu od 38,55 milijardi dinara, što je 60,29% od planiranih 63,94 milijardi dinara.

- Samo transferna sredstva za zarade zaposlenih u obrazovanju realizovana su u iznosu od 19,7 milijardi dinara, odnosno 77,75 procenata od planiranih 25 milijardi dinara. Ovo čini 43 odsto budžeta APV, a zajedno sa ostalim transfernim sredstvima, koje samo prolaze kroz pokrajinski budžet, čine bezmalo 60 procenata budžeta, a računaju se na strani prihoda. Naravno, rešenje za ovo bi bilo omogućavanje Vojvodini da samostalno raspolaže svojim izvornim prihodima i imovinom što bi se moglo rešiti jedino donošenjem novog Ustava, pošto se odredbe važećeg Ustava, kada je u pitanju finansiranje Vojvodine, ionako ne poštuju – naglasio je on. 

Homanov je istakao da su prihodi i primanja za prvih devet meseci 2015. godine bili manji 7,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da su rashodi i izdaci manji za 3,33 procenata u odnosu na prošlogodišnje rashode. Kako je ocenio, to znači da je pokrajinska administracija preraspodelom sredstava i merama štednje uspela da u dobroj meri amortizuje ovo smanjenje prihoda, te da korisnici budžetskih sredstava to što manje osete.

Velika pomoć Vojvodine za kikindsku bolnicu

Poslanik LSV je pohvalio konkurse koji su realizovani preko Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, kao i davanja koja je izdvojio sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine. Kada je u pitanju sekretarijat za poljoprivredu, Homanov je istakao da je raspisano 26 konkursa za šta je opredeljeno dve milijarde dinara, posebno istakavši konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, posle kojih će površine za navodnjavanje biti veće za gotovo 5.000 hektara.

- Sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije je vrlo značajan konkurs uzimajući u obzir stanje u lokalnim samoupravama i nedostatak u njihovim budžetima za ovakve kapitalne investicije. A da ne pominjem i u kakvom stanju je vodovodna i kanalizaciona mreža i apsurd da u 21. veku 67 procenata građana AP Vojvodine nema kanalizaciju. Za ovu svrhu je ove godine lokalnim samoupravama dodeljeno skoro 335 miliona dinara – podsetio je Saša Homanov.

On je pohvalio i aktivnosti Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine koja je, kroz podršku projektima, u oblasti zdravstva i socijalne zaštite uložila novac u zdravstvene ustanove u Vojvodini i time omogućila građankama i građanima Vojvodine bolju zdravstvenu negu i zaštitu. Ukazao je da je od ove Uprave i sekretatijata za zdravstvo i socijalnu politiku Opšta bolnica u Kikindi dobila opremu u vrednosti od preko 24 miliona dinara, što su veoma značajna sredstva za ovu ustanovu ka kojoj gravitira preko sto hiljada stanovnika Severnobanatskog okruga. 

- Nabavljeni su elektrohirurška jedinica, stub za laparaskoposku opremu, gastroskopski set, oprema za endoskopsku urologiju, i, što je možda najbitnije, urađena je popravka CT skenera u kikindskoj bolnici. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i u idućoj godini i u svim narednim i da će ulaganja u zdravstvo biti još veća – zaključio je on.

(BILSV, 11.12.2015)



Događaji | Subota, 25. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.
Događaji | Petak, 31. 12. 2021. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

Danas u parlamentu nema poslanika koji se bore za interese Vojvodine. Došlo je vreme da se to promeni.
Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Poseta Opštinskom odboru LSV Alibunar

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš posetio je juče sa saradnicima Oštinski odbor LSV u Alibunaru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook