Maja Sedlarević sa polaznicima Regionalne škole ljudskih prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 05. 04. 2013. | Komentara: 0

Maja Sedlarević sa polaznicima Regionalne škole ljudskih prava

NOVI SAD - Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević primila je danas u pokrajinskom parlamentu polaznike Regionalne škole ljudskih prava.

LSV

Ovu školu, koja se održava u Novom Sadu u periodu od 2. do 7. aprila na temu antidiskriminacije, organizuje Helsinški odbor za ljudska prava, a polaznici su srednjoškolci i studenti sa prostora bivše Jugoslavije, koji će pored vojvođanske Skupštine posetiti i druge institucije i civilne organizacije koje se bave ljudskim pravima.

Sedlarević je polaznike upoznala sa nadležnostima pokrajine i predstavila im Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, način rada, funkcionisanja i odlučivanja u njoj, kao i određene specifičnosti po kojima je pokrajinska Skupština prepoznatljiva, kao što je službena upotreba šest različitih jezika na kojima poslanici mogu da se obrate i slušaju diskusije na sednicama. Ona je ocenila da su sednice pokrajinske Skupštine kulturnije i tolerantnije od onih u republičkom parlamentu.

Odgovarajući na pitanja  polaznika Regionalne škole ljudskih prava, Maja Sedlarević je istakla da je u pokrajini i pokrajinskim organima uprave dostignut visok nivo poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Ona je ocenila da je AP Vojvodina, kao najevropskiji deo naše zemlje, u pogledu uspostavljanja mehanizama zaštite ljudskih prava daleko efikasnija od ostatka Republike i navela niz odluka koje je prethodnih godina Skupština AP Vojvodine donela u cilju unapređenja i poštovanja ljudskih prava. Između ostalih, Pokrajinsku skupštinsku odluku o ravnopravnosti polova, koja je doneta pet godina ranije od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u Narodnoj skupštini, Pokrajinsku skupštinsku odluku o Pokrajinskom ombudsmanu i Pokrajinsku skupštinsku odluku o Savetu nacionalnih zajednica, kao posebnog tela skupštine, čije se mišljenje obavezno pribavlja pri rešavanju pitanja iz nadležnosti Skupštine, koja su posredno ili neposredno u vezi sa ostvarivanjem prava nacionalnih zajednica koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stanovništvu AP Vojvodine.

Mladi aktivisti Helsinškog odbora su se u razgovoru sa Majom Sedlarević informisali i o postojanju mogućnosti obrazovanja, javnog informisanja i službene upotrebe jezika i pisama, pripadnika manjinskih zajednica na njihovom maternjem jeziku.

(BILSV, 05.04.2013)



Događaji | Sreda, 29. 05. 2019. | Komentara: 0

Branili smo i branićemo Vojvodinu

Budžet Vojvodine je 2009. godine iznosio 59, a budžet Grada Beograda 61 milijardu dinara. Ove godine budžet Vojvodine je 74,4 a budžet Grada Beograda 123 milijarde. Pitate zašto i odakle? Pa odavde – ukazao je predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev, na sinoćnjoj tribini Vojvođanskog fronta u Selenči.

Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Događaji | Petak, 10. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV pozdravlja presudu Višeg suda u Podgorici

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja istorijsku presudu Višeg suda u Podgorici za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine. Pune dve decenije državno nelojalni i destruktivni delovi opozicije u Crnoj Gori izazivaju nasilje u pokušaju da silom preuzmu vlast i usmere državu u suprotnom smeru od evropskog i demokratskog razvoja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook