Ništa nije učinjeno da Televizija Vojvodine dobije zgradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 18. 01. 2016. | Komentara: 0

Ništa nije učinjeno da Televizija Vojvodine dobije zgradu

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za javno informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da Radio-televizija Vojvodine radi u veoma teškim uslovima i podsetio da od 1999. godine nije rešen problem zgrade televizije, koja je potpuno uništena u NATO bombardovanju. Grujić je danas s zamenikom šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majklom Ueharom i šeficom Odeljenja za medije u toj organizaciji Gordanom Janković razgovarao o položaju pokrajinskog javnog servisa, položaju medija nacionalnih manjina i projektnom finansiranju medija, putem konkursa. Po rečima sekretara Grujića, osnovna transparentnost Vojvodine kao regije jeste njena multinacionalnost i multikulturalnost, jer u njoj živi 26 nacija, gde je u službenoj upotrebi šest jezika nacionalnih manjina.


– Radio televizija Vojvodine emituje program na deset jezika, u veoma teškim uslovima. Smeštena je u prostoru, koji nije njihov, jer je zgrada RTV-a srušena tokom bombradovanja 1999. godine i od tada se taj problem ne rešava. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje je podržao nekoliko projekata ove medijske kuće, finansirajući proširenje dopisničke mreže u Vojvodini, kao i arhiviranje građe i digitalitaciju, što je izuzetno važno za sve građane Vojvodine i, samim tim, i nacionalne zajednice, koje na taj način čuvaju svoje nacionalno blago – naveo je on. Grujić je ukazao i da je pre pokretanja procesa privatizacije lokalnih medija, Sekretarijat bio protiv načina na koji je taj proces planiran, a kasnije i obavljen, jer su skoro sve radio-televizijske stanice emitovale program na nekoliko jezika.
 
– Zbog toga je neophodna što bolja saradnja i učešće predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje u radnim telima Ministarstva za kulturu i javno informisanje prilikom pripreme nove medijske Strategije, izmena i dopuna zakona o nacionalnim savetima i službene upotrebe jezika i pisama –  zaključio je sekretar Slaviša Grujić.Delegacije Misije OEBS-a u Srbiji se zahvalila na detaljnom informisanju, kada su vojvođanski mediji u pitanju, uz napomenu da svaki doneti zakon može da se dopunjuje i izmeni, pa tako i medijski zakoni, a da privatizacije nije trebala tako brzo da se realizuje, iako njen cilj jeste nezavisnost medija od države, koja i dalje treba da ih projektno finansira.

(BILSV, 18. 01. 2016)



Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

Žene u politici su realnost

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da su žene u politici realnost, koliko god one nekome smetale. Dodala je i da nema kvota žena bi bilo drastično manje u parlamentima širom Srbije. Ona je to rekla  tokom rasprave o izmenama Odluke o izboru poslanika Skupštine AP Vojvodine. 
Događaji | Nedelja, 16. 02. 2020. | Komentara: 0

Bojkot je loš jer će povećati broj poslanika SNS

Pitanje Vojvodine je pitanje koje mora da se drži otvorenim. Vojvodina je jedina šansa ove zemlje da pokaže kako treba da se živi u zemlji u kojoj je nedopustivo da se crkvi vrati pola Nacionalnog parka Fruška gora, a oni prvo što urade uzmu motorke i poseku, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Događaji | Subota, 08. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV za pet izbornih jedinica u Srbiji

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić istakla je da bi izborni zakoni, čije su izmene trenutno pred poslanicima, trebali da obuhvate i promenu broja izbornih jedinica. Ona je tokom načelne rasprave o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima navela da je Srbija jedna izborna jedinica i da u tome leži problem celog izbornog sistema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook