Ništa nije učinjeno da Televizija Vojvodine dobije zgradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 18. 01. 2016. | Komentara: 0

Ništa nije učinjeno da Televizija Vojvodine dobije zgradu

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za javno informisanje Slaviša Grujić izjavio je danas da Radio-televizija Vojvodine radi u veoma teškim uslovima i podsetio da od 1999. godine nije rešen problem zgrade televizije, koja je potpuno uništena u NATO bombardovanju. Grujić je danas s zamenikom šefa Misije OEBS-a u Srbiji Majklom Ueharom i šeficom Odeljenja za medije u toj organizaciji Gordanom Janković razgovarao o položaju pokrajinskog javnog servisa, položaju medija nacionalnih manjina i projektnom finansiranju medija, putem konkursa. Po rečima sekretara Grujića, osnovna transparentnost Vojvodine kao regije jeste njena multinacionalnost i multikulturalnost, jer u njoj živi 26 nacija, gde je u službenoj upotrebi šest jezika nacionalnih manjina.


– Radio televizija Vojvodine emituje program na deset jezika, u veoma teškim uslovima. Smeštena je u prostoru, koji nije njihov, jer je zgrada RTV-a srušena tokom bombradovanja 1999. godine i od tada se taj problem ne rešava. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje je podržao nekoliko projekata ove medijske kuće, finansirajući proširenje dopisničke mreže u Vojvodini, kao i arhiviranje građe i digitalitaciju, što je izuzetno važno za sve građane Vojvodine i, samim tim, i nacionalne zajednice, koje na taj način čuvaju svoje nacionalno blago – naveo je on. Grujić je ukazao i da je pre pokretanja procesa privatizacije lokalnih medija, Sekretarijat bio protiv načina na koji je taj proces planiran, a kasnije i obavljen, jer su skoro sve radio-televizijske stanice emitovale program na nekoliko jezika.
 
– Zbog toga je neophodna što bolja saradnja i učešće predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje u radnim telima Ministarstva za kulturu i javno informisanje prilikom pripreme nove medijske Strategije, izmena i dopuna zakona o nacionalnim savetima i službene upotrebe jezika i pisama –  zaključio je sekretar Slaviša Grujić.Delegacije Misije OEBS-a u Srbiji se zahvalila na detaljnom informisanju, kada su vojvođanski mediji u pitanju, uz napomenu da svaki doneti zakon može da se dopunjuje i izmeni, pa tako i medijski zakoni, a da privatizacije nije trebala tako brzo da se realizuje, iako njen cilj jeste nezavisnost medija od države, koja i dalje treba da ih projektno finansira.

(BILSV, 18. 01. 2016)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook