Novac od voda vratiće se u vode, a od šuma u šume

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

Novac od voda vratiće se u vode, a od šuma u šume

NOVI SAD – Zakonom o budžetskom sistemu, uslovno rečeno, izgubljen je namenski karakter sredstava koje koristi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

LSV

Mada, i dalje stoji obaveza da, u skladu sa našim odlukama, s obzirom na to da i dalje postoje fondovi za šume, lovstvo, vode itd, pravimo posebne programe, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.
 
On je, obrazlažući programe o podršci razvoju sela, korišćenju sredstava iz fondova za šume, vode i razvoj lovstva, kao i za program zaštite poljoprivrednog zemljišta u Skupštini AP Vojvodine, istakao da, s druge strane, po zakonima koji regulišu oblast rada Sekretarijata kojim rukovodi, imaju obavezu da dostave svoje programe ministarstvu na saglasnost i da preduzimaju određene mere.
 
- Iako taj novac, opet kažem, više nije namenskog karaktera i zbog toga smo zauzeli stav, vođeni pre svega činjenicom da nije bez razloga to sada, ta sredstva su trošena namenski, pogotovo kada pogledamo 2014. godinu i šta je ono što nas je zadesilo prilikom katastrofalnih poplava. Dakle, želeli smo da i dalje zadržimo iste principe rada, iako na to nismo obavezani i da svaki dinar koji dođe iz voda vratimo ponovo u vode kao što smo to radili unazad deceniju. Da svaki dinar koji nam dođe iz zemljišta, iz lovstva, šuma, vratimo nazad u zemljište, lovstvo i šume. Zbog toga je budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na istom nivou kao što je bio i prošle godine, jer očekujemo veći prihod po osnovu vodnih naknada – napomenuo je Bogaroški.
 
Kada je u pitanju program zaštite i uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji APV u 2016. godini, on je naveo da se očekuje prihod od zakupa državnog zemljišta u iznosu od dve milijarde 167 miliona.
 
- Teško je u ovom momentu reći kakve će efekte imati očekivane izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, s obzirom na to da je tim zakonom predviđeno da će se do 30% državnog zemljišta, što mu dođe negde oko 50% oranica koje se izdaju, izdavati pod posebnim uslovima pravnim licima i predviđena je minimalna zakupnina koja bi otprilike trebalo da izađe oko 180-190 evra. Kakve će to efekte napraviti na naše prihode, na prihode lokalne samouprave, na prihode Republike Srbije - videćemo. Sve zavisi od toga kojom brzinom i da li će se uopšte to zemljište izdavati na taj način. Ukoliko se desi da svih 150 hiljada hektara budu izdati tako kako se predviđa, onda se bojim da se neće ostvariti ovaj prihod od 2,167 milijardi, jer trenutno licitaciona cena za državno zemljište je bitno veća na teritoriji AP Vojvodine nego ta minimalna cena koja je propisana – upozorio je Bogaroški
 
On je detaljno obrazložio više najznačajnijih projekata na koje će taj novac od zakupnina biti utrošen, a među kojima je i podrška zaštiti poljoprivrednog zemljišta (433 miliona dinara). Predstavio je i godišnje programe za budžetski fond za vode, šume i programe ruralnog razvoja.
 
(BILSV, 29.12.2015)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook