Novi zakon omogućava izdavanje niskotiražnih udžbenika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 29. 07. 2015. | Komentara: 0

Novi zakon omogućava izdavanje niskotiražnih udžbenika

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga istakla je da će poslanici i poslanice LSV podržati Zakon o udžbenicima, ako budu prihvaćeni amandmani koje su podneli, jer će tako zakon biti kvalitetniji. Ona je pozdravila što je Ministarstvo prosvete obratilo pažnju na finansiranje i izdavanje niskotiražnih udžbenika, sa čijim izdavanjem je poslednjih godina bilo najviše problema, naglasivši da je ovaj zakonski predlog najbolji od svih do sada ponuđenih.

LSV

Nije bilo problema dok je Vojvodina
izdavala udžbenike za nacionalne manjine

Papuga je naglasila da se stari zakon o udžbenicima, donet 2009. godine, pokazao kao nefunkcionalan, nije pratio planove i programe školskih ustanova, pa su javnost i roditelji jedva čekali izmene, nadajući se da đačke torbe neće imati 20 kilograma.

- Pokazalo se da su najviše zainteresovani za novi zakon izdavači zbog toga što je od 2009. godine štampanje i izdavanje udžbenika povereno i privatnim izdavačima, a do tada je postojao samo Zavod za izdavanje udžbenika. Tu hoću posebno da naglasim da je do 1993. godine, dok je u Vojvodini postojao Zavod za izdavanje udžbenika koji je pokrivao izdavaštvo za teritoriju APV, u tom vremenu dok je Vojvodina imala punu autonomiju, razvoj tih udžbenika, posebno pratećih udžbenika i nastavnog programa bio mnogo bolji. Nije se pojavljivalo to da knjige za nacionalne manjine nisu izlazile godinama i da većini nacionalnih zajednica, kao što je bio slučaj posednjih godina, da im nedostaje i do 50 udžbenika – istakla je poslanica LSV.

Naglasila je da se izdavači posle 2009. godine nisu borili da objavljuju niskotiražne udžbenike – udžbenike na jezicima nacionalnih zajednica, za specijalizovane škole i škole za decu sa posebnim potrebama. Papuga, koja se poslednjih godina zalagala za pravovremeno izdavanje niskotiražnih udžbenika, istakla je i da će ovaj novi zakon ipak unaprediti izdavanje tih udžbenika i da je borba nekolicine poslanika sada urodila plodom. Posebno je pozdravila što se u zakonu određeno i uplaćivanje određenog procenta u zajedničku kasu da bi se izdavali niskotiražni udžbenici. Napomenula je da bi samo u članu 9. u kom stoji da Ministarstvo može doneti odluku o finansiranju ili sufinansiranju pripreme ili nabavke ovog udžbenika, te da bi trebalo zameniti reč „može“.

Novac za odobravanje udžbenika da ide direktno Pokrajini

- U ovom zakonu je dobro da su poneki poslovi oko odobravanja udžbenika povereni AP Vojvodini, jer mislim da pokrajina ima stručne službe, ima ljude koji prate nastavu na jezicima nacionalnih manjina. Takođe, ima iskustva oko te dvojne nastave, gde se nastava izvodi na dva jezika u školama. LSV je tražila amandmanom da se sredstva, koja se uplaćuju kao taksa za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika, direktno uplaćuju u pokrajinski budžet, jer se postavlja pitanje kako će Pokrajina, pokrajinski organi, Pedagoški zavod ili resorrni sekretarijat i od kojih sredstava to sve raditi – naglasila je Olena Papuga. 

Dodala je i da je više poslaničkih grupa dalo predlog da u zakonu treba unificirati da nacionalni savet daje saglasnost, a ne mišljenje, kako i jeste po Zakonu o nacionalnim savetima. Zamerila je i što je kratak rok dat izdavačima za odobravanje i pripremu udžbenika na jezicima nacionalnih zajednica, pogotovo što privatnici nemaju iskustva u tome. 

(BILSV, 29.07.2015)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook