Papuga: Autonomnu pokrajinu Vojvodinu svode na nivo lokalne samouprave!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 01. 03. 2016. | Komentara: 0

Papuga: Autonomnu pokrajinu Vojvodinu svode na nivo lokalne samouprave!

BEOGRAD - Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave je nivo Autonomne pokrajine Vojvodine sveo na nivo jedinice lokalne samouprave, izjavila je danas narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je prilikom načelne rasprave o Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave istakla da se na prava, dužnosti i položaj izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u APV trenutno primenjuje Zakon iz 1991. godine, a krovni propis iz ove oblasti se nalazi pred poslanicima i napravljen je bez saradnje sa organima AP Vojvodine.

 
- Suština predloženog jednog jedinog amandmana LSV odnosi se na mogućnost da položaji u drugim organima AP Vojvodine, a koje osniva Skupština (pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, Služba Skupštine...), budu uređeni aktima tih organa, budući da su odredbom člana 48. stav 2. ovog zakona definisani samo položaji u pokrajinskim organima uprave i drugim službama i upravama koje osniva Pokrajinska vlada. Upoređujući slična rešenja u Zakonu o državnim službenicima, vidimo da je određeni broj funkcionera na republičkom nivou izuzet od primene pomenutog Zakona i da je data mogućnost da pojedini republički organi samostalno uređuju ovu oblast, tako da je opravdano da tu istu mogućnost imaju i organi u APV koji nisu obuhvaćeni predloženim Zakonom – istakla je Papuga.
 
Ona je, između ostalog, zamerila što je u Predlogu zakona navedeno da on stupa na stagu osam dana od dana objavljivanja, a predviđen je rok od 60 dana za donošenje podzakonskih akata od strane autonomnih pokrajina. Kako je istakla, upravo u tom periodu u Vojvodini će biti predizborni i izborni procesi, tehnička vlada, a organi na nivou APV neće biti konstituisani do 10. maja, kada ističe predloženih 60 dana.
 
Papuga je istakla da poslanici LSV smatraju da je trebalo napraviti dva zakona – jedan za jedinice lokalne samouprave i jedan za pokrajine.
 
(BILSV, 01.03.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook