Poljoprivredna gazdinstva neće pretrpeti veliku štetu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 07. 10. 2015. | Komentara: 0

Poljoprivredna gazdinstva neće pretrpeti veliku štetu

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški predstavio je na početku današnje sednice Skupštine AP Vojvodine, na kojoj se raspravlja o predlogu odluke o rebalansu pokrajinskog budžeta, uštede u kasi tog sekretarijata, istakavši da nijedna kreditna linija namenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima neće pretpeti štetu ili bar ne veliku štetu.

LSV

U nastavku možete pročitati transkript govora Branislava Bogaroškog:

Budžet za poljoprivredu manji za 2,7 odsto

Ukupno smanjenje budžetskih sredstava za poljoprivredu ovim  rebalansom je 231 milion, ali usled povećanja namenskih prihoda po osnovu veće naplate naknade za odvodnjavanje fizičkih lica ukupno smanjenje budžeta za poljoprivredu će biti 211 miliona dinara. Odnosno, umesto 7.690.490.000 dinara, budžet će iznositi 7.479.291.000 dinara, što je smanjenje od nekih 2,7 posto. Ono što smo pokušali izmenama programa koji je danas pred vama jeste da, prvo, jedan deo sredstava obezbedimo iz sredstava koja su namenjena za funkcionisanje samog sekretarijata. Dakle, 37 miliona smo uspeli da umanjimo svoje troškove, kako bi što manje oštetili programe namenjene poljoprivrednim gazdinstvima. 
I uopšte, u svim izmenama programa smo vodili računa da ono što smo već raspisali kao svoje konkursne linije, što smo zaključili kao ugovore, odnosno što imamo nameru ovih dana da privedemo kraju, donesemo odluke i zaključimo ugovore, ne bude oštećeno. Dakle, da obezbedimo sredstva i isplatimo sve preuzete obaveze i obaveze koje smo po svom planu i programima imali do kraja 2015. godine u potpunosti saniramo. 
Šesnaest miliona je umanjen program selekcijskih mera, odnosno, program stočarstva, 60 miliona program ruralnog razvoja. Ovde dugujem jedno dodatno objašnjenje, ovo su verovatno najzanimljiviji programi i imali smo nameru da u 2015. godini uložimo veća sredstva u stočarstvo. Međutim, zbog poznate situacije sa cenom mleka i mlečnih proizvoda, zbog poznate situacije sa otkupom svinja koji smo imali  krajem 2014. i početkom 2015. godine došli smo u  situaciju da interesovanje za konkurs iz oblasti stočarstva bude drastično manje nego što je to bilo prošle godine i nego što smo očekivali. Tako da je već prilikom zatvaranja konkursa bilo izvesno da smo umesto 65 miliona za opremanje stočarskih farmi, mogli da utrošimo svega 30 miliona. Tako da smo taj novac mogli da alociramo na neku drugu poziciju, ali za samo stočarstvo čini mi se da šteta nije onolika koliko izgleda na prvi pogled.

Prihodi fondova za vode razvoj poljoprivrede

Budžetski fond za vode je smanjen za 20 miliona budžetskih sredstava, ali imamo i povećanje prihoda od 20 miliona namenskih sredstava. Budžetski fond za šume je smanjen za 11,5 miliona i savetodavni poslovi su smanjeni za 36 miliona. Takođe sam dužan da objasnim poziciju pokrajinskog Fonda za razvoj poljoprivrede. Mislim da ne moram da naglašavam koliko je taj fond bitan i koliko je njegova uloga bitna. U ovom rebalansu sredstva budžetska koja su namenjena fondu se smanjuju za 50 miliona dinara, ali će pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo već na jednoj od narednih vlada predložiti da se dobit Fonda, koja će za 2014. godinu iznositi negde oko 68 miliona u potpunosti opredeli za rad fonda. Dakle, da se ne upati 50 posto tih sredstava u buždet AP Vojvodine, te ćemo na taj način uspeti da smanjimo štetu po kreditne aktivnosti Fonda.

Još dodatnih 50 miliona za kreditiranje

Sa druge strane, naša procena, koja će biti precizna za nekoliko dana, je da smo zajedničkim merama, odnosno sporazumom o tehničkoj saradnji kojim smo predvideli da oni korisnici sredstava fonda i kreditnih sredstava koji su obezbedili subvenciju od Pokrajinskog sekretarijata, su dužni da prevremeno ta sredstva iskoriste za vraćanje kreditnih sredstava fondu, pa će se na taj način obezbediti još dodatnih 50 miliona za kreditiranje. Tako da će aktivnost Fonda i pored ovog smanjenja ostati na nekom relativno zadovoljavajućem nivou. 
U  svakom slučaju, još jedanput želim da naglasim da nijedna konkursna linija namenjenja registrovanim poljoprivrednim gaszdinstvima neće pretrpeti štetu ili bar ne veliku štetu. Štaviše, uspeli smo da preraspodelom sredstava u Fondu za zemljište obezbedimo novih 47 miliona za sisteme za navodnjavanje. Imali smo ideju da raspišemo konkurs na 270 miliona. Međutim, zbog velikog interesovanja je sasvim jasno da taj novac neće biti dovoljan, tako da smo još 47 miliona obezbedili, što ja računam da bi moglo biti između 450 i 500 novih hektara pod sistemima za navodnjavanje. Dakle, ukupno u ovoj godini 317 miliona za sisteme za navodnjavanje. 
Zahvaljujem se.

(BILSV, 07. 10. 2015)




Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook